Sila Klik Sini Ya

Wednesday, 29 July 2015

Resepi Biskut Raya Ferero Rocher


Assalamuaalaikum...

Seperti yang dijanjikan...zery nak share resepi biskut raya Ferero Rocher..
resepi ni sedap sangat-sangat... sebabnya ada croquant dalam tu...
mahal jugak ya croquant ni... lepas tu dalam tu plak ada hazelnut yang rangup...
zery letak sebijik dalam tu...

Raya tahun ni zery buat 2 adunan untuk biskut ferero rocher... 
sebab Acik kata tak cukup kalau 1 adunan....
hantuu kuih raya betoi acik ngan jaie ni...
buat kuih ferero rocher ni akan terlebih 1 step dari buat almond london...
no wonder la kuih ni agak mahal... 
bahan-bahan yang agak mahal..macam croquant dengan hazelnut...
lepas tu renyah plak... tunggu sejuk baru boleh salut choc...
ok joms kita tengok bahan dengan cara buat... 
zery terang bagi faham untuk yang baru pestime nak cuba buat...
walaupun renyah cikit tapi dah biasa ok ja... namun hasil...walllaahhhh...
resepi ni zery amik dari blog... actually sama ja bahan...

 
 Bahan-bahannya ialahhhhhhh:-

  • 250 gram butter (zery guna anchor)
  • 30 gramm croquant -kalau x dak ganti dengan cornflakes hancur
  • 355 gm tepung redrose @ tepung gandum - (zery guna tepung gandum ja)   
  • 95 gram almond powder 
  • 90 gram gula icing 
  • 50 gram tepung jagung 
  • 1 tsp/sudu teh essen vanilla 
  • putih telur untuk salut 
  • Almond nibs secukupnye (panggang dulu) 
  •  Hazelnut secukupnya (panggang dulu)
Bahan hiasan
  • 250gram Chocolate masakan
  • butter 1 sudu besar  
Cara-Caranya......

 Satukan butter dengan gula icing... pukul sampai sebati... 
nk kembangkan boleh.. tak nak pun x pa...
zery beat sampai sebati saja..
masukan essen vanila + almond powder + corquant
lepas tu ayak tepung gandum + tepung jagung
masukan semua dalam adunan..kecuali almond nibs + putih telur dengan hazelnut...
uli sampai adunan tak melekat di tangan...
kalau follow resepi ni...memang ngam-ngam dah.. 
tak payah tambah tepung atau butter dah...
adunan dh siap... 
kita mula gentel... besar-besar guli jaa ...
lepas tu kita mandikan/celup dia dengan putih telur...angkat... 
golek-golekkan dalam almond nibs..
jadi macam pic kat bawah ni...
lepas tu baked suhu 180 degree  (15-20 minit) atau hingga masak..
boleh agak dia msak ka belum...tengok almond nibs tu.. 
kalau perang-perang tu dah masak la....


closed up cikit....

 ni ada lagi....

Dah siap baked... nak ke proses mencelup dalam coklat pula...
 Double boilkan Choc dengan butter...sampai cair.. 
(zery guna microwave...heatkan 30 saat pastu kacau..klau dh cair semua boleh la guna....)
lepas tu celup kuih yang dah baked tadi..
letak dalam papercup.. kasi sejuk sama dia.. lepas tu boleh ngap.....macam pic bawah....

sexy tak....takk?? kesah kaaa... hahaha....
cuba la... dijamin sedap..halal..dan suci....ewahhh

Sapa dah cuba letak la link..so zery boleh melawat blog korang.... 
yang tak cuba pun tak pa... 

ok selamat mencuba...

Assalamualaikum
kamsahamida... 

2 comments:

  1. yummie.. boleh try untuk cookies raya tahun ini.
    mohon share resepi yer. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la... saya tiap2 tahun buat.... sedapppp... =)

      Delete

Kepada Readers yang dikasihi...

Sudi-sudi lah komen...
InsyaAllah saya akan balas balik dan jejak blog anda
Terima kasih banyak-banyak

Sila klik Kat Sini ya