...Assalamualaikum...
Cuti lepas zery berkesempatan la buat kek minyak...
kek ni famous suatu tika dahulu.... dalam tahun lepas ka 2 tahun lepas...
kira kat FB ni... sikit-sikit tunjuk pic kek minyak ni...
very the colorful kek yang orang buat....
tapi disebabkan mama tak suka kek banyak colour ni
zery buat 2 warna sahaja...
sebenarnya saja-saja buat kek ni,....
sebabnya ada yang buat jadi bantat....
so nak test skill...
zery bab kek butter...kek macam ni zery memang tak berapa pandai...
kek buter selalu ja ada masalah.... bantat la... tengah tak masak la...
tapi mai mood menjadi... gebu gebazzz la plak....
ada la tu terlebih pukul atau terkurang pukul....
Alhamdulillah... kali ni kek manjadi dengan jayanya....
gebu.... texture yang melt in mouth...lepas tu rasa pun tak manis sangat...
boleh dikira resepi yang zery follow ni.. perfect la...
cukup rasa kata kau....
Oh resepi zery amik dari blogger femes la... kak Azlita...
tapi tak boleH celen kak azlita la kan...pic dalam blog dia semua cantik-cantik...
2 cawan tepung gandum - 300 gram * (satukan -ayak)
1 sudu teh baking powder * (satukan -ayak)
1 cawan susu pekat - 300 gram
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak - 200 gram
Meh zery share resepi...
sebijik sejibon zery guna resepi kak azlita nih...
Cuma perasa nenas dengan pisang tu tak letak...
jommmsss
Zery guna pakai penimbang na....
Bahan-bahan
5 biji telur
3/4 cawan gula halus
- 160 gram2 cawan tepung gandum - 300 gram * (satukan -ayak)
1 sudu teh baking powder * (satukan -ayak)
1 cawan susu pekat - 300 gram
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak - 200 gram
1 sudu teh esen vanila
perasa strawberry
pewarna pink
Cara- Cara
* sebelum tu panaskan dulu oven 170degree selama 10 atau 15 minit..
* Pukul gula + telur + ovallete sampai kembang dan gebu... (lama jgak la kalau cair pukul lagi ya)..
* dah kembang masukan susu pekat dengan essen vanila. pukul sebati...
* lepas tu masukan minyak masak pukul sebati sahaja jangan pukul lama-lama ok...
* masukan tepung dan baking powder yang dah ayak tadi..tapi kaup balik saja adunan tu.. tak payah guna mixer dah....gaul sampai tiada tepung yang berketul...
lepas tu boleh ja bahagi adunan untuk letak color...
macam zery bahagi 2 bahagian ja...
satu plain satu lagi pink...
yang adunan pink tu zery tambah perasa strawberry...
lepas tu ikut la kreativiti anda dalam mewarnai adunan kek anda itu...
lepas tu bakar dalam suhu 170 degree selama 45 minit atau hingga masak...
zery buat mcm ni ja..
biasa ja kan...
hasil mcm ni...
ala pic kembang la plak....
Kek ni makan panas-panas memang sedap weiiiii
Ok la... cuba la.. insyaAllah menjadi dengan gebunya...
paling penting dalam bahan kek ni si ovallate tu...
kalau tak ada... kek nanti tak berapa gebu....
Selamat Mencoba....
Bye
Assalamualaikum
Kamsahamida
Singgah pagi..mcm sedap je..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com
ReplyDeleteHi...haah mmg sedap pun..... insyaAllah... saya jejak nanti... =)
Deletesedapnya..suka kek yg mcm ni...x suka yg bercoklat tu manis...nk try buat tapi x de oven huhuh..
ReplyDeleteZey guna oven jenama apa eh
JM...ha mmg sedap...rasa lite2 ja.... oven brand hanabishi ja JM....
ReplyDeletekek ni x mcm buttercake or choc kek....