Sila Klik Sini Ya

Tuesday, 11 August 2015

Resepi Kuih Raya Samperit

Assalamualaikum...

Dah nak abis raya baru nak share resepi biskut samperit nih...
Mula-mula memang zery nak share resepi ni cepat-cepat...
tapi dekat-dekat nak raya bizi sangat la plak...
dah tu biskut samperi nih.. zery buat lagi 4 hari nak raya...
tu pun kalut settle kan apa yang tak buat...
dah la kat opis member dengan bos kecik MC...
memang tak dak masa nak tengok bloq..
atau update apa-apa....

Alhamdulillah...kuih samperit zery kali ni menjadi dengan jayanya..
kalau sebelum-sebelum ni kuih samperit zery kembang...
tak dak rupa samperit... tapi sedap.... cair dimulut katanya...
kali ni resepi dari Mat Gebu...
Kuih zery jadi cantik elok....rasa pun sedap.. 
petua dia senang saja... pukul butter dengan gula jangan sampai kembang...
cukup la setakat sebati sahaja...
kalau dekat blog Mat Gebu... nama biskut ni Dahlia...
joms intai resepi....

Bahan-bahannya...
300 g mentega (Zery guna Anchor)
160 g gula aising (Zery guna 130g)
2 biji kuning telur
1 camca teh esen vanilla 
 240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
Cara-Cara

1- Pukul mentega dengan gula icing hingga sebati (jangan sampai kembang ya)
2- masukan kuning telur satu persatu dan essen vanila
3- masukan campuran tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan mudah ditekan
4- lapik loyang dengan baking paper
5- tekan adunan (gunakan acuan samperit) atas loyang
6- hias dengan ceri merah tu
7- bakar suhu 170degree selama 15 minit atau hingga masak
8- simpan kuih yang telah masak kedalam bekas kedap udara
ni rupa biskut samperit yang zery buat raya baru ni
 ni rupa belom masak....

 ni dah masak... alamak tergaring la plak... ni mula-mula nampak perang cikit...
kali kedua dah ok... ;) 
So raya haji ni cuba la...
Assalamualaikum
kamsahamida





4 comments:

  1. menarikknya semprit niii.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak teh... try la buat... semua bahan ni mmg fix..kompom adunan x lmbik or keras... mmg perfect... =)

      Delete
  2. kuih ni mmg legend...setiap kali raya mesti ada...sedap lak tu

    ReplyDelete
  3. JM...haaaa..zery dah 5 tahun tak buat... sebab bunga jd kembang setalam.... hahaha...
    ni resepi cun.... bunga kuntum2 x kembang pun... sokaa.....

    ReplyDelete

Kepada Readers yang dikasihi...

Sudi-sudi lah komen...
InsyaAllah saya akan balas balik dan jejak blog anda
Terima kasih banyak-banyak

Sila klik Kat Sini ya