Sila Klik Sini Ya

Tuesday, 7 July 2015

Resepi RED PEARL COOKIES

Assalamualaikum...

Cuti minggu lepas berkesempatan la buat 1 jenis kuih raya ni...
Kuih ni bila zery search antara kuih raya yang terbaik dan top seller bagi peniaga lain...
sedap sangat ka biskut ni sampai orang gelar macam tu kan..
mula-mula nak buat this week... 
tapi biasa la tangan macam tak sabar lak nak mnguli tepung..
sebabnya dah lama tak buat kek... rindu nak baking... 
biskut ni juga tak guna telur... pelilk kan... tapi hasil dia wallah....
biskut ni... rangup...kaya dengan kekacang... ralit ja kalau kita makan...
kalau tengok pada resepi... ada sikit nak ke ala2 conggo bar... 
cuma sukatan tepung tu yang membezakan...
jom intai resepi dan cara buat...
zery share untuk 2 adunan... sebab 1 adunan dapat sikit ja...

Resepi RED PEARL nan SYAWAL

300 gram butter/merjerin/planta
150 gram gula halus/castor - zery kurang jadi 130gram
300 gram tepung gandum (diayak)
120 gram cornflakes
50 gram almond nibs
100 gram choc chip
2 sudu teh essen vanila
ceri untuk hiasan...

jom tengok pic bahan-bahan...
 butter... potong butter macam ni.. cepat sikit dia lembut..

tepung gandum...
cornflakes....choc chip...almond nibs...gula kastor

 ceri untuk hiasan

essen vanila.. (zery amik vanila prima) lagi wangi

************************

Cara-cara

  Pukul butter dengan gula castor..pukul takat sebati saja...masukan essen vanila...
 tak payah rajin nak bagi kembang segala... 
kang biskut turun tak comey dah...tgk macam pic atas ni...

lepas tu masukan tepung... masukan semua... kacau pelan-pelan... sampai sebati....
macam atas tu... ni kira cikit lagi nak jadi dah ni...

panaskan oven 170degree dalam 10-15 minit...
lepastu...masukan choc chip...almond nibs dengan cornflakes...
amacam...rupa so so ja kan... takpa satgi kita nak bagi pakai lipstik pulak...
dah siap... susun macam dalam gambar ni...
zery guna sudu ke sudu...
actually ni besar-besar kekdahnya...
masa susun nampak molek ja.. nah skali dh baked kembang ckit...
tapi tak kisah kot.. bukan nak jual kan....
2nd batch kecik-kecik dah... 
hias ceri tu atas biskut tu...
potong memanjang... naik seri tak..??
bakar dalam suhu 170degree selama 20-25 minit..
ikut pada oven memasing ya...
kalau tak masak.. tengah-tengah biskut ni lembik... so bakar sikit lagi..
dah siap simpan dalam bekas kedap udara...

 Tara dah siap.... 
secara jujur... biskut ni sangat-sangat light...
sedap...rapuh... rangup...kurang manis...
kira terbaik la....

p/s=rasanya dekat-dekat nak raya ni kena buat lagi...

Ok selamat mencuba...
Assalamualaikum
Kamsahamida





No comments:

Post a comment

Kepada Readers yang dikasihi...

Sudi-sudi lah komen...
InsyaAllah saya akan balas balik dan jejak blog anda
Terima kasih banyak-banyak

Sila klik Kat Sini ya