Sila Klik Sini Ya

Sunday, 28 June 2015

Resepi JEM NENAS (untuk Tart Gulung)

Assalamualikum....
Alhamdulillah hari ni dah 12 Ramadhan 1436.. (29-June-2015)..
Minggu lepas macam biasa la... jadual full... 
dengan masak lauk berbuka... dengan nk beli barang dapur...
Sabtu lepas zery buat jem nenas untut kuih raya tart gulung...
boleh ja nak beli jem ready made...
tapi sebab posa kali ni... zery banyak masa... (sebab tak terima tempahan)
zery pun decide nak buat jem sendiri...
Zery amik resepi dari Blog Akubukanmasterchef
dalam blog ABM ni..ABM guna rice cooker buat jem...
tp zery just guna kuali ja...
nasib tak dak adegan jem tu meletup-letup abis dapur penuh dengan jem...
behave je nanas zery ni....hihi...
Kira dari mula sampai la abis zery buat guna tangan @ ala-ala tradisional ja...
Macam nenas tu zery sagat guna pemarut...
so texture dia lebih berkasar sikit dari kita blend ya.... 
kalau nak jimat masa boleh ja blend...
tak mencacatkan rasa pun...
cuma saja zery nak tengok hasil kalau kita parut nenas tu....
Kalau nak tengok hasil dari blend click ja kat Blog tu....

Jom kita tgk apa bahan dan ada la sedikit step zery sempat snap pic untuk maklumat kita semua..

Resepi Jem Nenas

2 Biji Nenas - Zery ambil yang masak ( Dalam 1kg mcm tu)
300gram gula - Zery guna 250gram sebab nanas dah masak dia manis sedikit
kulit kayu manis - Yg sederhana saja
Daun Pandan - Zery guna 1 helai simpulkan..ala-ala simpul kasih gitu...
Cara-Cara
Zery buat cara-cara bergambar na..

1. Kupas nenas dan buang mata..belah 4...
nampak tak pemarut tu...

2. ni setelah diparut... tak payah sejat air tu... hilang manis nenas tu nanti...

3. Sediakan bahan-bahan macam dalam pic ni... 

4. Masukan parutan nenas + kulit kayu manis + daun pandan
Masak sampai kering atau lembap...
tempoh lama jugak dalam 15-20 minit... jangan biar ya..
nanti hangit plak...
Lepas dah agak-agak kering...Masukan gula... kalau buat time malam...
boleh rasa dulu..kalau tak manis boleh tambah gula sampai rasa yang kita nak..
5. Bila dah masukan gula... jem tadi akan jadi berair balik ya.. tapi tak banyak la..
masa ni kena kacau selalu sebab gula boleh sebabkan jem cepat hangit...
kacau sampai tahap mana kita nak.. kalau nak kering...masak lama sikit..
kalau untuk makan dengan roti.. boleh bagi basah-basah cikit...
sebab zery buat untuk tart gulung... zery bg kering cikit la..
nanti senang nak gentel..


Ni hasil dia.. 2 biji nenas yang saiz sedang dapat banyak ni ja..
cukup untuk 1 adunan tart gulung rasanya....
insyaAllah minggu ni kalau ada buat kuih raya zery share resepi ya...
Selamat mencuba...

Oh ya... nak belanja satu gambar...
lepas buat jem nenas zery buat dadih vanila...
sedap weyy.... sejuk ja tekak....
guna brand Happy Grass... (dijamin sedap)
aritu guna brand nona... rasa tak best sangat...
senang ja buat... ikut ja belakang packing dia tu..
gerenti jadi....
jemput tengok..... =)
p/s nanti nak try perasa chocolate pula...
vanila ni memang sedap....
yummehhhh


Assalamulaikum...
Kamsahamida...





6 comments:

  1. Nak tanya. Jem nenas tu boleh tahan berapa lama ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi ellina.... sebab saya buat time raya.... tak pasti tahan berapa lama... sebab raya ke 5 kuih tart dh abis... klau biar suhu biasa saya rasa x berapa tahan sbb jem ni lembap2 kan...kalau beli dari kedai mmg ada bahan pengawet...

      Delete
  2. mane care buat kuih tat gulungg ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai wan zaleha...awak boleh tengok youtube cara buatan dia....

      Delete
  3. Makaseh resepinya ya.. Moga murah rezeki

    ReplyDelete

Kepada Readers yang dikasihi...

Sudi-sudi lah komen...
InsyaAllah saya akan balas balik dan jejak blog anda
Terima kasih banyak-banyak

Sila klik Kat Sini ya