Sila Klik Sini Ya

Sunday, 24 June 2018

Resepi Tart Nenas / Tard Cadbury - Resepi yang dicari-cari

...Assalamualaikum...

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir Dan Batin
Andai ada terkasar bahasa tersilap biacara
harap dimaafi

Ok la...
Raya kali ni kami sederhana saja...
yalah tahun ni Arwah papa tak dak...
kami hanya tunggu saja tetamu datang rumah..
sebab Mama masih dalam iddah...

Raya kali ni zery buat 6 jenis kuih raya saja...
ada jugak yang beli...
selalunya kuih raya lama-lama baru zery beli...
macam batang buruk... rempeyek...simpul kasih... kuih kapit...

Raya Petama biasa la ketupat dengan rendang daging...
lepas tu buat nasi minyak dengan ayam masak merah...

Raya kedua pulak buat nasi briani pakistan dengan ayam masak ros...

Raya ketiga buat mee kari 

Raya keempat zery keluar bawak mak sedara ke Pulau Aman...
makan mee udang...
tapi masak lontong jugak la dekat rumah...

OK lah... patut buat entry resepi kan...
berbalik pada resepi tart nanas ni...
bagi zery ni antara resepi terbaik selama zery buat..

texture yang gebu...
ni la resepi yang zery cari selama ni...
alhamdulillah zery akan kekal kan resepi ni kot....

sebelum tu nk tempek pic

gebukan....
kat bawah zery boh lagi pic ya...

Resepi Tart Nenas/Cadbury

1 cawan butter – zery boh 250 gram butter
Tepung gandum – 3 ¼ cawan
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar susu pekat
2 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telur
Sedikit essen vanilla
Sedikit pewarna kuning(x dak x pa)
1 kg -jem nenas 

Cara-cara

- Satukan butter + susu pekat + minyak sapi + telur kuning + essen vanilla + pewarna
Kacau bg rata… xyah guna mixer na…
- Lepas tu masukan dulu 1 cawan tepung gndum dgn tpung kastard..+ tepung jagung kacau bg rata…
- Lepas tu tuang yang baki tepung dok ada tu…

Texture dia nmpk mcm lembik… tp sebenarnya dh ok…
Pastu tekan n gulung mcm biasa…sapu telur kuning atas tu…
Suhu 170 degree – 25 minit..


ni sebelum bakar...

Tengah tunggu turn...


geram la tengok gebu-gebu ni

ni versi cadbury
1 adunan boleh dpa 2 jenis inti berbeza...

Selamat Mencuba ya...
Assalamualaikum




Monday, 21 May 2018

Resepi Telur Pizza Simple tetapi Rasa Tiptop

...Assalamualaikum...

Salam Ramadhan yang ke-6

Semalam zery terajin buat posting dekat facebook...
resepi telur pizza saja...
resepi ni biasa-biasa ja...
tapi tiap kali Ramadhan datang tak pernah tak buat la masakan ni...
masakan ni simple saja...
nama pun telur kan...
so sesenang 1 2 3... gituuu....

So jom la kita main masak-masak...
bahan semua mesti ada kat umah dah ni....

Resepi telur pizza

Bahan-bahan
telur (ikut la brapa biji nak buat)
bawang besar potong separuh bulat....
kicap (cap kipas udang pilihan zery)
Sos cili(kimball pilihan zery)
minyak masak

Cara-Cara
zery letak gambar la...
walhal masak telur ja...hahaha


masak telur sebiji-sebiji tapi skali gus...
haaaa paham tak....
lepas ja letak telur pertama tu slow kan api...

lepas tu
tabur bawang besar...
lagi banyak lagi sedap....


masukan kicap....
masa ni api still slow ya...


masukan sos cili....
biar sekejap... 
lepas tu terbalikan telur tu...
step ni penting ewaaaahhh...
kalau tak terbalik kan kicap dan sos tak bersatu...
so rasa pun so so saja...

lepas api kuat seketika...
5-10 saat atau kurang...
boleh hidang...

nah zery belanja video...
untuk lagi lebih paham....


walaupun menu ringkas saja...
tetap percayalah ia tetap menjadi pembuka selera anda dan anak-anak....

Ok Sekian...
Terima kasih

...Assalamualaikum...

Sunday, 20 May 2018

Hampir Setahun... Perkara Yang Amat Sayu Tahun ini....

...Assalamualaikum...

Hampir setahun tak update blog...


Pertama-tama sekali...
Hari ni merupakan hari lahir Papa yang ke-65..
Tapi apa kan daya...
Tiada rezeki keluarga zery nak sambut dengan papa...
Papa secara tiba-tiba pergi meninggal kan kami
dalam keadaan yang sangat mengejut...

Tanggal 6 Februari 2018 pukul 12.50tghari
zery terima panggilan
dari adik bongsu menyatakan papa rebah
jadi zery pun inform mama kami pun bergegas balik
saat tiba di rumah 
ambulan pun dah bawa papa ke hospital pulau pinang
kami terus ke hospital
zery turun kan mama dan adik perempuan di wad kecemasan
zery parking kereta di parking bertingkat
sesampai saja dekat wad kecemasan
terus masuk dan cari mama

sampai di zon merah zery nampak mama diam saja
bila tanya papa macam mana
mama jawab Papa dah tak dak
terasa dunia gelap dan berpusing
untuk menerima hakikat tu agak payah
kerana pagi sebelum papa rebah
kami sempat bersembang

masuk saja zon merah
doc klasifikasikan papa kena serangan jantung
dan papa meninggal pukul 1.54 tengahari
kami mula mnguruskan jenazah papa secepat mungkin
selepas isyak papa dikebumikan
Alhamdulillah kami menyegerakan urusan pengebumian...

Terima kasih kepada saudara-mara yang banyak
membantu semasa ururan jenazah...

terasa rumah semakin sunyi
semua berada dalam keadaan terkejut dan hiba

sempena hari kelahiran papa hari ni
21 Mei 2018 (tanggal 5 Ramadhan 1439)
zery nak ucap..

Selamat Ulang Tahun Kelahiran PAPA....  
Semoga papa ditempatkan dikalangan orang-orang beriman.... 
dan dikalangan orang-orang yang soleh...
semoga di jauhkan dari siksa kubur dan siksaan api neraka...
semoga diluaskan kubur...
diterangkan kubur...

al fatihah.... 
kakak sayang papa... ❤❤❤


Tenang la Papa Disana
InsyaAlah nama papa sentiasa ada dalam doa kakak
BASRI BIN MASTAN
1953 - 2018

Buat semua pembaca..
Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak...

...Assalamualaikum...


Kepada Readers yang dikasihi...

Sudi-sudi lah komen...
InsyaAllah saya akan balas balik dan jejak blog anda
Terima kasih banyak-banyak

Sila klik Kat Sini ya