Sila Klik Sini Ya

Thursday, 27 February 2020

Alhamdulillah...Kenangan Umrah Pertama...

...Assalamualaikum...

hmmmm dah lama tak letak posting dalam blog ni....
tengok tajuk pun tau kan...
setahun yang lalu... pada tarikh yang sama tahun yang berbeza...
sekarang ni (28/02/2020)... zery berada Mekah...

...Kenangan Umrah Pertama...

zery pergi umrah pada 23 februari 2019 sampai 5 March 2019...
Alhamdulillah Umrah zery selesai dengan jayanya....
rasa syukur sangat bila dapat buat umrah sebanyak 4 kali...

sebenarnya...
tak dak tips apa-apa dari zery...
sebabnya bila pergi umrah ni semua guna pakej kan...
zery ambil pakej dari Tabung Haji....

Alhamdulillah zery berpuas hati
cuma jarak hotel dia mekah agak jauh nak ke Masjidil Haram tu...
tapi tak pa...
lagi jauh lagi banyak ragam manusia kita dapat tengok kan...

zery mungkin buat posting umrah ni 1 saja...
tak dak hari petama dan seterusnya...
lagipun tak banyak gambar yang zery snap masa dekat sana...
bukan apa...
bila tumpu pada ibadah...
kita rasa tak manis kalau asyik belek henfon saja...
kita ni tetamu Allah Swt... 
boleh saja nak snap pic...tak menjadi masalah pun...
cuma kita kena la tahu...
waktu-waktu mana yang sesuai dan tak sesuai....

Sebelum ke umrah ni...
macam biasa kelengkapan umrah pihak pakej akan bagi senarai...
kalau rasa nak tambah boleh saja...
isu mahram pulak...
disebabkan papa dah tak da...
jadi acik ikut sekali... 
jadi zery tumpang mahram acik la...
jaie adik yang bongsu tu dia memberi kebenaran...
document hal-hal isu mahram ni
tak la susah... 
nanti pihak agent akan guide kita apa kita kena buat...
apa salinan yang kita nak...
pihak agent jugak akan sediakan surat mahram atau surat kebenaran mahram...
surat tu kita isi...
surat beranak kita dan mahram kita nak yang copy...
lepas tu isi borang surat kebenaran mahram tu...
kita pergi ke pejabat pesuruhjaya sumpah...
seboleh-bolehnya bawak sekali mahram (yang tak pergi umrah)
depa akan cop dan sain untuk kita...
baru boleh submit dekat agent...
ini untuk urusan visa sebenarnya....

dah settle semua tu...
kita bagi la pasport...
duit pun lagi sebulan bayar kena bayar penuh...
so get ready la untuk penerbangan...

sebelum kita nak pegi umrah ni....
adalah lebih baik kita persiapkan diri...
jaga solat fardhu...
kalau boleh selalu buat solat sunat...
buat solat sunat taubat...
dhuha...istikharah....
mintak dekat Allah swt dipermudahkan urusan kita kat sana nanti...

Berlepas ja dari KLIA...
perasaan ni Allah Taala ja tau...
sebak...teruja sama banyak...
tapi bagi zery perasaan hiba tu selalu ada...

Ohh kami turun di mekah dahulu...
jadi kami kena niat ihram dia atas flite la...
tempat miqat kami... di Qarnul Manazil....
bermula la pantang larang ihram 13 perkara tu...
kena jaga ya...tak boleh main-main...

Sampai ja di mekah...
kami ke hotel dulu... mandi and makan....
lepas tu dah berjanji dengan mutawif... 
tunggu di lobby...
lepas saja isyak... kami pun ke Masjidil Haram....

Perasaan pertama kali zery tengok KAABAH ni...
 Ya Allah.... teresak-esak rasanya...
terasa diri ni banyak betul dosa...
tapi Allah Taala tetap panggil untuk menjadi tetamu DIA....
perasaan yang tak boleh nak ungkap....
sampai sekarang kalau kenang masa tu... 
air mata ni akan bergenang....
betapa mensyukuri nikmat Allah yang diberi selama ni...

Kami buat umrah dengan mulakan tawaf lepas tu saie dan tahlul..
isu bergambar pula semasa umrah...
tak salah kita nak bergambar...
akan tetapi...
kalau tawaf... abis kan dahulu tawaf 7 pusingan...lepas tu solat sunat tawaf...
semasa tawaf haram kita smbil gambar..
tak kira la.. selfie ka..tolong orang ambil gambar ka... 
tak boleh... 

sebab masa tawaf... 
Kaabah hendaklah kena sentiasa berada di sebelah kiri kita.....
tawaf jugak kita tidak boleh lari niat....
kalau rasa was-was.... 
buat tawaf lagi satu pusingan... lebih tak apa..jangan kurang...

jadi lepas solat sunat tawaf tu... minum air zam-zam...
lepas tu boleh la bergambar depan Kaabah...
lepas tu kita nak buat saie pula...
selesai saie kita bertahlul...
maka gugurlah 13 larangan ihram...

sepanjang berada di Mekah...
zery dapat buat umrah 4 kali...

Ok jom zery nak share gambar...



Omma & Ciknah
ni dekat Penang International Airport



Zery, Ciknah, Omma, Ancik
Dalam flite dari penang nak ke KL
malindo



Masa ni beg dah check in...
kami dah bersedia nak boarding...
berdebar la masa ni...



Alhamdulillah selamat sampai
di Airport Jeddah

Umrah pertama zery
adalah kenangan yang tak dapat diucap dengan kata-kata
tak dapat digambarkan perasaan zery melihat Kaabah
dengan mata kepala zery sendiri....
sampai sekarang kalau zery kenang kenangan waktu tu
air mata akan bergenang
mengenangkan dosa-dosa zery selama ni...
Allah Taala tetap menjemput zery menjadi tetamu DIA


tak pernah jemu tengok rumah Allah swt ni...
bila tengok automatik mulut zery akan tersenyum dengan sendiri...


setelah selesai umrah pertama zery....


ciknah... omma... zery

lepas tu kami ziarah pulak...


Jabal Rahmah

Omma dan ancik di Jabal Rahmah

atas bas masa sesi ziarah



Ini la tempat tinggal muasasah jemaah kita semasa musim haji nanti



Keadaan jemaah keluar dari masjidil haram
selepas solat fardhu...



Keadaan jemaah keluar dari masjidil haram
selepas solat fardhu...

umrah zery yang ke-2 sampai ke-4
zery naik scoter...
sebabnya ciknah dengan omma dah mula sakit kaki...
zery pun terasa betis ni keras saja...
jadi kami berempat naik la scoter
seorang rm50 untuk tawaf 50 untuk saie...
ada 2 jenis..
untuk berdua atau untuk seorang saja


Ancik & omma...
baru abis saie dan tahalul...



sempat la rakam video nak tunjuk dekat adik di Malaysia

ni antara view yang sempat zery snap sementara tunggu solat waktu


disana depa utamakan orang lelaki...
saf perempuan selalunya belakang sekali


bila solat nampak kaabah puas dia tu lain macam


Omma...zery...cikwan
depan hotel.. tp belakang tu menara jam...

 kami ziarah ke taif...

tempat tinggi yang agak sejuk suhu dia...
tapi masa zery pegi tu memang musim sejuk...



ni antara buah yang depa jual la kat sana...
credit pic untuk fahimi...

untuk video boleh click intagram kat bawah ni
Ziarah ke Thaif



baby arab yang sempat zery main sementara tunggu solat isyak...

7 hari zery duduk di mekah...
tiba la masa zery untuk ke madinah


perjalanan ke madinah

video kebab kambing yang super sedap


sunset dalam perjalankan ke
Madinah Al Munnawarah

Di Madinah...zery tak berpeluang nk solat dan masuk raudah
walaupun sekali dekat sana...
Kita merancang Allah yg menentukan...
keadaan diri yg uzur sampai la balik malaysia...
tapi zery selalu doa...semoga Allah menjemput zery kesana lagi dan lagi...

Gambar dekat Madinah pun tak banyak...
zery banyakkan abis masa dekat dlm bilik hotel saja...

Semoga umrah zery ni diterima Allah swt...
kalau ada penambahan zery edit balik ya...

...Assalamamualaikum...


Sunday, 24 June 2018

Resepi Tart Nenas / Tard Cadbury

 - Resepi yang dicari-cari-

...Assalamualaikum...

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir Dan Batin
Andai ada terkasar bahasa tersilap biacara
harap dimaafi

Ok la...
Raya kali ni kami sederhana saja...
yalah tahun ni Arwah papa tak dak...
kami hanya tunggu saja tetamu datang rumah..
sebab Mama masih dalam iddah...

Raya kali ni zery buat 6 jenis kuih raya saja...
ada jugak yang beli...
selalunya kuih raya lama-lama baru zery beli...
macam batang buruk... rempeyek...simpul kasih... kuih kapit...

Raya Petama biasa la ketupat dengan rendang daging...
lepas tu buat nasi minyak dengan ayam masak merah...

Raya kedua pulak buat nasi briani pakistan dengan ayam masak ros...

Raya ketiga buat mee kari 

Raya keempat zery keluar bawak mak sedara ke Pulau Aman...
makan mee udang...
tapi masak lontong jugak la dekat rumah...

OK lah... patut buat entry resepi kan...
berbalik pada resepi tart nanas ni...
bagi zery ni antara resepi terbaik selama zery buat..

texture yang gebu...
ni la resepi yang zery cari selama ni...
alhamdulillah zery akan kekal kan resepi ni kot....

sebelum tu nk tempek pic

gebukan....
kat bawah zery boh lagi pic ya...

Resepi Tart Nenas/Cadbury

1 cawan butter – zery boh 250 gram butter
Tepung gandum – 3 ¼ cawan
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar susu pekat
2 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telur
Sedikit essen vanilla
Sedikit pewarna kuning(x dak x pa)
1 kg -jem nenas 

Cara-cara

- Satukan butter + susu pekat + minyak sapi + telur kuning + essen vanilla + pewarna
Kacau bg rata… xyah guna mixer na…
- Lepas tu masukan dulu 1 cawan tepung gndum dgn tpung kastard..+ tepung jagung kacau bg rata…
- Lepas tu tuang yang baki tepung dok ada tu…

Texture dia nmpk mcm lembik… tp sebenarnya dh ok…
Pastu tekan n gulung mcm biasa…sapu telur kuning atas tu…
Suhu 170 degree – 25 minit..


ni sebelum bakar...

Tengah tunggu turn...


geram la tengok gebu-gebu ni

ni versi cadbury
1 adunan boleh dpa 2 jenis inti berbeza...

Selamat Mencuba ya...
Assalamualaikum




Monday, 21 May 2018

Resepi Telur Pizza Simple tetapi Rasa Tiptop

...Assalamualaikum...

Salam Ramadhan yang ke-6

Semalam zery terajin buat posting dekat facebook...
resepi telur pizza saja...
resepi ni biasa-biasa ja...
tapi tiap kali Ramadhan datang tak pernah tak buat la masakan ni...
masakan ni simple saja...
nama pun telur kan...
so sesenang 1 2 3... gituuu....

So jom la kita main masak-masak...
bahan semua mesti ada kat umah dah ni....

Resepi telur pizza

Bahan-bahan
telur (ikut la brapa biji nak buat)
bawang besar potong separuh bulat....
kicap (cap kipas udang pilihan zery)
Sos cili(kimball pilihan zery)
minyak masak

Cara-Cara
zery letak gambar la...
walhal masak telur ja...hahaha


masak telur sebiji-sebiji tapi skali gus...
haaaa paham tak....
lepas ja letak telur pertama tu slow kan api...

lepas tu
tabur bawang besar...
lagi banyak lagi sedap....


masukan kicap....
masa ni api still slow ya...


masukan sos cili....
biar sekejap... 
lepas tu terbalikan telur tu...
step ni penting ewaaaahhh...
kalau tak terbalik kan kicap dan sos tak bersatu...
so rasa pun so so saja...

lepas api kuat seketika...
5-10 saat atau kurang...
boleh hidang...

nah zery belanja video...
untuk lagi lebih paham....


walaupun menu ringkas saja...
tetap percayalah ia tetap menjadi pembuka selera anda dan anak-anak....

Ok Sekian...
Terima kasih

...Assalamualaikum...

Sunday, 20 May 2018

Hampir Setahun... Perkara Yang Amat Sayu Tahun ini....

...Assalamualaikum...

Hampir setahun tak update blog...


Pertama-tama sekali...
Hari ni merupakan hari lahir Papa yang ke-65..
Tapi apa kan daya...
Tiada rezeki keluarga zery nak sambut dengan papa...
Papa secara tiba-tiba pergi meninggal kan kami
dalam keadaan yang sangat mengejut...

Tanggal 6 Februari 2018 pukul 12.50tghari
zery terima panggilan
dari adik bongsu menyatakan papa rebah
jadi zery pun inform mama kami pun bergegas balik
saat tiba di rumah 
ambulan pun dah bawa papa ke hospital pulau pinang
kami terus ke hospital
zery turun kan mama dan adik perempuan di wad kecemasan
zery parking kereta di parking bertingkat
sesampai saja dekat wad kecemasan
terus masuk dan cari mama

sampai di zon merah zery nampak mama diam saja
bila tanya papa macam mana
mama jawab Papa dah tak dak
terasa dunia gelap dan berpusing
untuk menerima hakikat tu agak payah
kerana pagi sebelum papa rebah
kami sempat bersembang

masuk saja zon merah
doc klasifikasikan papa kena serangan jantung
dan papa meninggal pukul 1.54 tengahari
kami mula mnguruskan jenazah papa secepat mungkin
selepas isyak papa dikebumikan
Alhamdulillah kami menyegerakan urusan pengebumian...

Terima kasih kepada saudara-mara yang banyak
membantu semasa ururan jenazah...

terasa rumah semakin sunyi
semua berada dalam keadaan terkejut dan hiba

sempena hari kelahiran papa hari ni
21 Mei 2018 (tanggal 5 Ramadhan 1439)
zery nak ucap..

Selamat Ulang Tahun Kelahiran PAPA....  
Semoga papa ditempatkan dikalangan orang-orang beriman.... 
dan dikalangan orang-orang yang soleh...
semoga di jauhkan dari siksa kubur dan siksaan api neraka...
semoga diluaskan kubur...
diterangkan kubur...

al fatihah.... 
kakak sayang papa... ❤❤❤


Tenang la Papa Disana
InsyaAlah nama papa sentiasa ada dalam doa kakak
BASRI BIN MASTAN
1953 - 2018

Buat semua pembaca..
Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak...

...Assalamualaikum...


Sunday, 28 May 2017

Tips Ke Korea Selatan - Entry Direction Ke Tempat Yang Famous

...Assalamualaikum...

Ok entry khas ni zery buat untuk semua yang baca blog zery ni- ada ka..??
dengan untuk rujukan zery masa hadapan... 
kot-kot la zery nak balik kampung untuk kali kedua..ketiga dan seterusnya....

so ni direction tempet-tempat yang zery lawat dekat korea selatan tu...
enjoy.....


Everland
- stop dekat station gangnam…
- exit 10 jalan terus sampai jumpa sinnonyeon bus stop..
- tggu bus 5002 (guna t-money)..naik p everland… tgk lantai kt station bus…tggu kt nombor 5002..
- dah smpai…p ke shuttle bus (free) ke everland ikut ja org…naiks huttle bas… yeay sampai dah…

Yanggood Restaurant
* kalau nak makan halal Korean bbq grill 
- Balik dari everland naik subway turun kat yeoksam station( 1 station ja dari gangnam)..
- kluar exit 6…
- terus jalan smpai jumpa KFC
- lepas kfc belok kiri…
- jumpa simpang pertama belok kanan..
- jalan lagi jumpa simpang pertama belok kiri...
- jalan terus..dari jauh nampak dah nama kedai yanggood tu…( mahai sikit sini.. mcm byk ja mahai dia...…tapi sedap) ala-ala seoul garden tapi bukan kira perhead...dia ala carte...

Nami Island
- stop kat Gapyeong station exit 1– ada 2 option…
Naik bus – 5k won sorg… start pukul 10.30am… pergi nami…pastu naik bas yangg sama… pergi ke petite france…
- Atau lepas exit 1… naik teksi ke nami 3700won utk 1 taxi…lepas ronda nami nak p petite france plak naik taxi lagi 6700 won untuk 1 taxi… balik pun naik taxi… 6700 won utk 1 taxi… (ni cara cepat..tak buang masa agak jimat jugak)
-kalau sempat p garden of the morning clam… time spring msti daebak.

Korean folk village (free)
- stop station suwon…exit 4…
-belakang exit 4 tempat tunggu shuttle bus ke korean folk village ….
- start 10.30am… ada 3 masa ja...
10.30 – 12.30 – 14.30 – utk pergi
14.00 – 15.30 – 16.30 – utk balik
* dalam tu ada restoren halal nama Terrace Green....

Murree Restaurent Halal
- stop at itaewon station - exit 3…
- terus ja… lepas tu jumpa kedai kebab…lepas simpan kedai kebab tu belok kanan…  
- jmpa salam bakery…jalan terus lagi…smpai jumpa simpang 3…. Belok kiri…
- dari situ bleh nmpk dah kedai siti sarah… ada agent untuk p umrah… byk kedai halal…jln terus kedai belah kanan….
- Nk p masjid..jalan terus ja dri muree nanti jumpa pintu masjid tu…

Cheongyecheon Stream / Myeongdong
-Stop at myeongdong station exit 6 atau 7

Namsan Tower
- stop at myeongdong station – exit 4
- jalan terus sampai jumpa bangunan nama Slate Tower
- lepas tu belok kiri terus sampai hujung
- akan nmpk namsan oreumi ( mcm lift)..
- naik tu smpai atas beli tix cable car…
- nak naik namsan tower pun boleh…
* nak jimat tak yah naik cable car…hiking ja…

Namdaemun Market - bukak siang ja…
- stop at hoehyeon station- exit 5…
- cari bangunan e-lengddang..tanya information counter (sini byk jual brooch)
- sini murah-murah jgak souvenir…

Dota Mall – kedai sourvenir ARIRANG
- stop at dongdaemun history and culture park – exit 14
- jalan terus ja… sampai jumpa Dota Mall belah kiri
 (Nampak la muka Song Jong Ki nala pnya besaq)
- naik tgkat 6.. cari la kedai nama arirang…

Dongdaemun Design Plaza (DDP)
- stop at dongdaemun history and culture park – exit 1
- Ronda-ronda la luar bangunan tu

Yeuido Park 
- stop at yeouinaru station
- exit 3 ….nampak dah dari jauh

Gyeongbokgung Palace
- Direction ( Subway ) : Gyeongbokgung Palace Station (Seoul Subway Line 3), Exit 5
Other Info : Tutup hari Selasa, Harga Tiket 3000 Won (di sarankan beli tiket gabungan 4 Palace seharga 10.000 Won ), jadual ganti pengawal  10:00, 13:00, 15:00…
- keluar gyeongbokgung pintu depan Nampak statue Raja Sejong (yangg duduk tengah-tengah bandar tu)… lintas jalan terus ja….

University Ewha.
-Stop Ewha university exit 2 @ 3 - jalan terus saja....


Ni antara tempat yang sempat zery melawat...
So if ada direction baru zery update na...

kamsahamida..

bye

Assalamualaikum



Monday, 15 May 2017

Trip Team Tepuk Ke Korea Selatan Day 6 (Part 12) - Final

...Assalamualaikum...

Day 6
(25/02/2017 - Sabtu)

Hari ni hari last dah....
tak sempat dah nak merayap tempat lain...
sebabnya flite pukul 10.15am ke Ho Chi Minh...
kena ada kurang-kurang 2 jam sebelum berlepas...
tapi dari guest house ke airport ambil masa 1 jam...
so zery booking transport  pukul 6.30am dari GH...

pukul 6am zery ke receptionist ambil deposit dan bagi kunci...
sharp 6.30 am ahjushi dengan van tu dah sampai...
maka berakhirlah episod kami di tanah Korea Selatan...
bawak bekal roti...
check in segala beg yang nak masukan dalam cargo...
beratur melepasi imigresen...

motif nak tunjuk beg baru beli kat sana...

adakah lepas ni akan menjejak France...???

tepat pukul 10.15am terbanglah kami membawa kenangan manis...
waktu balik terasa letih...

 nak berlepas dah....

 cahaya nur gitu...

lepas snap pic... kita lenaaaaa...

zery sampai terlena la sebelum flite berlepas...
sampaikan pramugari gerak nak bagi makanan...hahaha...
makan pun tak lalu dah...
bawak biskut makan biskut tu....

acik layan movie...
zery..tika dengan hating meniduri diri sendiri...hahaha...
pukul 1.45pm kami mendarat di Airport Ho Chi Minh...
pukul 3.15pm kami akan fly balik ke Kuala Lumpur...
so ada banyak masa....

zery suruh hating dengan tika tunggu beg...
zery dengan acik ronda area airport...
misi kami mencari kopi vietnam....
cari punya cari...
jumpa jugak...
sebab zery dah tukar siap-siap duit USD..
tukar 50usd saja...

sebelum tu cari FM vietnam...
dapat la harga 1 Fm 1usd...
jadi la kan...
harga kopi vietnam 1 cawan - 4 usd...dalam rm16++
so beli 4 untuk tika and hating sekali...

kami minum dengan girangnya...
lepas tu tempat boarding ada la jual serbuk kopi vietnam...
so zery beli dengan harga 17usd...
mahal..?? memang la...
tapi berbaloi la...
sebab balik Malaysia zery bancuh rasa kopi tu memang kaw....

tepat 3.15pm berlepas la kami ke kuala lumpur...
sampai kuala lumpur (KLIA) pukul 6.10pm...

kami tunggu dekat McD...
sebab flite malindo pukul 11.10mlm....

 sesi dok crita apa jadi kat korea kot...


pasepa ntah snap pic lagu ni...hahaha...
bosan la delay...

tapi delay hampir-hampir pukul 12mlm baru fly...
naik sekali dengan pakcik and makcik balik dari umrah...
hampir pukul 1am sampai penang....


Tamat la pengembaraan kami...
tiada khidmat pakej...
hanya lah usaha gigih mencari info-info dalam internet...
terima kasih kepaga blogger-blogger yang sudi share info-info....
yang rekemen makanan terbaik...
yang beri direction...
yang bagi tips...
hanya Allah swt ja mampu balas jasa anda...

nanti entry untuk bajet dengan entry direction saja...

byeee


...Assalamualaikum...






Monday, 1 May 2017

Trip Team Tepuk Ke Korea Selatan Day 6 (Part 11)

...Assalamualaikum...
 Day 6
(24/2/2017-Jumaat)
 Hari ni hari 2nd last kami dekat bumi Korea Selatan...
sedih tu sudah semestinya...
tapi dalam masa yang sama...
kami tetap rindukan suasana Malaysia...
rindu mama..papa and jaie...
rindu baby totoi...

harini kami  decide nak jalan-jalan area seoul saja...
sebabnya kami nak balik awal cikit...
nak packing baju...
sebab esok pukul 4 am nk bangun dah...
pukul 6.30am dah nak naik keta ke airport...
petang semalam zery dah deal dengan owner GH...
nak transport ke airport...
nak usung beg...dengan pagi-pagi buta...
agak jenuh jugak la kan...
dengan subway nak naik turun tangga...
beg yang macam guni besar....
agak hazabedah la nak usung...
kami amik transport tu...
sorang 20,000won / rm78.00.. @ 80,000 won untuk 4 person
duit dah amik siap-siap...
so adik-adik tak gaduh dah klau duit abis pun...

So kami keluar awal....
sebab ada beberapa tempat lagi tak cover...
langkah pertama...
kami p beli kebab...
nk berkelah dekat Yueido Park...
kebab ni dekat ja dengan hostel kami...
kira turun...skali harung ja lepas tu...
harga kebab 9000 won / rm35.10 - satu...
walaupun agak mahal...
tapi apa la sangat harga tu bila kita dah jumpa makanan halal kan...
kebab tu banyak dan sedap....

ni direction ke Yueido Park

Yeuido Park
- stop at yeouinaru station...

- exit 3. nampak dah dari jauh tempa lapang...


Seperti sedia maklum...
kami pergi time winter...
maka tak payah la nak bajet-bajet berpiknik di tempat lapang ya kawan-kawan...
angin bayu merobos setiap tempat yang boleh dia masuk...
sejuk ni tak payah cakap la...
terketar-ketar kami makan kebab....
abis air-air hidung pun meleleh....
memberikan rasa baru untuk kebab tu..

ayuh kita berlari-lari anak untuk mengeluarkan peluh....
lari hanya 5 langkah sahaja...

 ni permandangan dari atas....
lepas ja keluar exit 3...jalan sikit dah nampak...

 luas tempat ni...
boleh buat acara jom heboh...

 aktiviti berbasikal pun best kalau kena dengan musim dia...
winter ni buat beku muka ja bawak basikal....

 I SEOUL  U

 bukti bekelah kebab...
sampai beku muka-muka punya dok tahan sejuk...

 tempat nak naik cruise...

 acik ...ating n tika....
depa lambat sebab snap pic dulu...

ni cruise kalau naik malam best la...

dah settel makan kebab...
kami ke Namdaemun Market. (NM)...

ni direction ke NM

Namdaemun Market - bukak siang ja…
- stop at hoehyeon station- exit 5…
- cari bangunan e-lengddang (untuk brooch)..tanya information counter 
- sini murah-murah jgak souvenir…

sampai saja NM ...
misi pertama kami cari bangunan E lengddang...
Nak cari keronsang dari batu swaroski....
dah cuba cari guna direction blog kak Kiah...
tapi rasanya depa macam ubah plak jalan tu...
so jumpa information kaunter..
dia siap bagi peta...
maka sampai la kami...
tingkat 2 ya keronsang tu...



 macam ni la rupa dalam bangunan e-lengddang tu...
kedai keronsang jangan kata la...
belambak teruk...hahaha....
tak tau nak pilih kedai yang mana....

 bergegar sebab sambil jalan snap pic...

 ramai ja orang tengah buat gelang manik... batu-batu swaroski...

rambut pelesu pun ada...

rambang mata

kami stop dekat kedai no 168...
kakak ni reti cakap bahasa melayu...
kami membeli saja kat sini...
memadangkan duit kita jatuh....
so harga keronsang kat sini jadi mahal...
yang mana bentuk macam rama-rama ka... 
tak la besar size dia... ada la dalam sejengkal...
harga bermula 30,000 won atau rm117...
memang tak lah nak beli keronsang harga macam tu kan...
so beli yang kecik-kecik ja...
tu pun satu 1000 won @ rm3.90...
so ok la.... not bad la...
batu pun merelit merelap....

setelah selesai mekeronsangkan diri....
kami keluar dari bangunan tu...
kami pun pusing-pusing area NM ni...

so tambah souvenir mana tak cukup...
kat sini la beli periuk ramen...hahaha...
sapa datang sini memang akan terjebak beli periuk tu...

 ni la suasana Namdaemun Market...

 ating and tika beli americano semata-mata nak feel ala-ala Kdrama..??
layan kan saja....

 aik ada diri sendiri...hahaha

ni kes malas nak naik subway... 
tanya dekat mana tempat nak cari teksi...

 dalam perjalanan nak balik tu kami beli la benda alah ni....


beli lagi stroberi....
manis melecaih....

lepastu kami decide nak makan dekat murree...
esok nak fly balik dah kan...
so jom kita perabih duit yang ada....

 Cashier and dapur restaurant murree...

 Ramen korea... banyak kot...

 yang ni sedap...
nama lupa...huhu

 yang ni manis sikit...

 bulgogi....sedap ya amat...

tengah iklankan qu puteh ka ni.....

Lepas tu kami pun balik ke GH...
kami tido dulu... lepas tu bangun nak packing barang...
esok pukul 4.45am dah nak kena bangun...

untuk entry last zery nanti komen dan luah apa yang zery rasa dari pihak diri zery sendiri....
hingga ketemu lagi...

bye

...Assalamualaikum...


Kepada Readers yang dikasihi...

Sudi-sudi lah komen...
InsyaAllah saya akan balas balik dan jejak blog anda
Terima kasih banyak-banyak

Sila klik Kat Sini ya