Sila Klik Sini Ya

Tuesday, 8 September 2020

Kucing Kena Sporo... =(

... Assalamualikum...


Waaahhhh dah lama tak menaip dalam blog ni...

ntah apa la yang buat diri ni malas sangat...


Ok tak mau banyak cerita...

kita straight ja ke topik asal...


cerita dia macam ni...


Dekat rumah zery ni ada beberapa ekor kucing...

dulu banyak tapi mati sebab parvo atau orang tua-tua kata

hawaq kucing...


parvo memang penyakit yang susah nak kawal...

and kesan dia sat ja...

kucing zery ada arini sakit esok tu mati

even kita dah bagi ubat...


ok sekarang ni nak cerita isu Penyakit SPORO

zery ni pernah ja dengar penyakit ni...

tapi tak sangka pula kena kucing kesayangan sendiri...


rupanya penyakit ni dah lama menapak kat rumah zery...

bila tringat balik...

patut ada kucing yang mati penuh kudis di muka dan badan..

masa tu ingat gaduh lepas tu luka...

kucing yang buat zery tersedar ini bukan luka bergaduh...

masih lagi anak kucing..kenapa dah luka-luka area muka...



zery pun search dekat blog penyakit sporo ni..

yang mna ilmu zery dapat tu terima kasih bnyak-banyak ya..

mintak halal la ilmu tu..


zery tengok kos untu rawat sporo ni bukan murah... 

sekali beli ubat saja rm200..

tapi zery gitau omma..

kata nak rawat jugak haze ni..

andai kata haze ni umur x panjang atleast zery tak ralat...

sebab kalau kita bawak pegi vet...

doc sarankan PTS...

atau put to sleep atau kita matikan kucing tu...

sebabnya rawatan sporo ni kan mahal...


meh nak perkenalkan 

watak utama kita kali ini...

tapi zery letak pic dia baby la dulu...

sambil cerita kita selang seli kan dengan pic dia ya...


ini HAZE




Omey kannn...

Haze dilahirkan pada 28/8/2019...

haze ni betina...

first time keluarga zery ada kucing warna mcm ni...

masa dia membesar kesihatan dia ok lg...

cergas...makan lalu...

kalau demam pun zery nanti bg ja ubat demam utk kucing...

esok tu makin baik

jom tgk pic Haze lagi..


Ni mak Haze...nama carrot... 
kecik tu adik Haze... tapi dah mati... =(

ceria ja dia...

time nk p keja... macam ni la hari-hari...

masa ni dah stat sporo sebenarnya... 
tapi zery kan x pernah lagi alami kucing kena sporo

sebelum p keja mcm ni la...
kena usap dulu...

sporo ni dia jadi kudis di area telinga...
zery kerap bg mandi haze... sambil tu buang la kudis-kudis tu
tapi nanti naik lagi...
dan dia selalu bersin... kerap dan byk kali...
sampai la satu tahap
hidung haze ni mcm naik jerawat...
ingat biasa la...
letak la krim kulit, tapi tak ok pulak...

sampai la satu hari... 
zery nampak dalam group FB
Kelab Kucing Ku Sayang
ada orang share sakit sporo ni...
and jumpa sorg rakan ni dia pakar bab sakit sporo ni...
zery pm rakan tu...
dan dia pun bg la pndapat dan nasihat...

lepas tu dia bg cara nk rawat...
ok jom tengok keadaan haze masa mula-mula dapat tau kena sporo..
masa ni dah teruk...

tengok telinga dia...
kesian sangat... 
dia lalu makan... cuma x aktif saja...


jerawat dekat hidung tu pecah dan jd belubang...
kesian haze...
sorry haze kakak dapat tau lambat....

selepas zery PM sorg rakan tu...dia bg ubat yang perlu zery bg dekat haze...

bawah ni antara ubat yang diperlukan...

dari kiri ubat makan inox 
minyak kepala dara
supplement untuk hati brand himalaya
dan spray F7

untuk ubat inox zery beli dekat shopee saja...
zery beli 1 kotak 28 biji harga dalam rm75-85...
tahan untuk 28 hari
beli banyak lagi murah...
kalau beli 8 biji jatuhse biji rm4...




untuk ubat hati pulak..zery beli kat farmasi
harga rm34.00
tahan lama ni..sebab bg selang sehari

untuk minyak kelapa dara zery tak bg...
untuk spray F7 pula..
kebetulan kawan zery ada lebih..so dapat free ja..
kalau tak harga pun dah rm40-50...

untuk haze mula2 zery bg mkn inox tu separuh ja..
inox ni x perlu la bncuh dulu ka apa... 
bukak dari capsule tu trus ja msukan dlm mulut kucing...
tapi sebab dose rendah..kesan dia lambat sikit...
tp nampak la pengurangan dah...

ni cara ubat yang zery bg dekat haze...
inox - 1 biji
ubat hati selang sehari - 1 biji
spray F7 zery jrg guna
minyak kepala dara bg 2ml letak dalam wet food- yg ni zery x bg...

kalau boleh kurungkan kucing kena sporo ni dengan kucing lain
sebab dia boleh berjangkit...
handle kucing sporo pun kena pkai glove... 
sbb boleh kena jangkitan dekat manusia


bawah ni selepas zery bg ubat dalam 2 minggu..
seminggu dose inox separuh...
lepas tu tukar jd 1 biji sehari bat inox tu...

tengok hidung haze... jadi mcm ni...
kira ok jugak ni... kalau x rawat mmg boleh lg besar


tengok ekor haze...
sebelum tu ekoq haze membusuk...
ada ulat lagi dalam tu...
zery buang dekat 10 ekor ulat..
dah la kita ni geli ulat... 
masa buang ulat ni.. dah boleh nampak tulang ekoq tu...
kalau tengok pic mula-mula...
telinga haze lagi teruk kan...
ni ok sikit dah..

tapi ada satu kejadian yang agak mnyeramkan...
setiap awal pagi.. area rumah zery penuh dengan darah segar...
bila check semua kucing
macam xdak masalah pun..
satu hari rumah zery darah penuh mcm ada kejadian pmbunuhan ja...
tengok-tengok haze terjelepuk diam ja...
pegang badan haze sejuk...
badan haze penuh darah...
rasanya haze muntah darah ni...
zery stop sat inox...
zery bg ubat demam...
tengahari call omma tnya haze mcmna...
omma kta haze dh bgun mnum air...
so rasa lega...
zery pun stop inox 4 hari
tapi bila kita stop ubat...
kudis dia cepat ja merebak
kudis dekat hidung mcm besar balik...

lepas tu sambung makan ubat inox....
sampai la beli inox utk kotak yang ke2...


sekarang haze dah 2 bulan lebih dalam rawatan
jom tengok pic haze bulan july smpai skrg...


Pic bulan july 2020

pic bulan 8

pic bulan 8
alhamdulillah makin ok dah hidung tu...






atas ni pic awal bulan 9

Walaupun dah nampak sihat 
tapi zery tetap bagi makan ubat lagi
cuma zery jarakan...

Haze sekarang semakin licah...
suka mngusik orang...
pandai dan suka makan...

Semoga Haze dan kucing lain dalam rumah zery ni 
diberikan kesihatan yang baik 
insyaAllah...

Semoga bermanfaat ilmu yang x seberapa zery share ni...

Haze.... kakak sayang haze.... Muahhh


Terima kasih...
Assalamualaikum








Thursday, 27 February 2020

Alhamdulillah...Kenangan Umrah Pertama...

...Assalamualaikum...

hmmmm dah lama tak letak posting dalam blog ni....
tengok tajuk pun tau kan...
setahun yang lalu... pada tarikh yang sama tahun yang berbeza...
sekarang ni (28/02/2020)... zery berada Mekah...

...Kenangan Umrah Pertama...

zery pergi umrah pada 23 februari 2019 sampai 5 March 2019...
Alhamdulillah Umrah zery selesai dengan jayanya....
rasa syukur sangat bila dapat buat umrah sebanyak 4 kali...

sebenarnya...
tak dak tips apa-apa dari zery...
sebabnya bila pergi umrah ni semua guna pakej kan...
zery ambil pakej dari Tabung Haji....

Alhamdulillah zery berpuas hati
cuma jarak hotel dia mekah agak jauh nak ke Masjidil Haram tu...
tapi tak pa...
lagi jauh lagi banyak ragam manusia kita dapat tengok kan...

zery mungkin buat posting umrah ni 1 saja...
tak dak hari petama dan seterusnya...
lagipun tak banyak gambar yang zery snap masa dekat sana...
bukan apa...
bila tumpu pada ibadah...
kita rasa tak manis kalau asyik belek henfon saja...
kita ni tetamu Allah Swt... 
boleh saja nak snap pic...tak menjadi masalah pun...
cuma kita kena la tahu...
waktu-waktu mana yang sesuai dan tak sesuai....

Sebelum ke umrah ni...
macam biasa kelengkapan umrah pihak pakej akan bagi senarai...
kalau rasa nak tambah boleh saja...
isu mahram pulak...
disebabkan papa dah tak da...
jadi acik ikut sekali... 
jadi zery tumpang mahram acik la...
jaie adik yang bongsu tu dia memberi kebenaran...
document hal-hal isu mahram ni
tak la susah... 
nanti pihak agent akan guide kita apa kita kena buat...
apa salinan yang kita nak...
pihak agent jugak akan sediakan surat mahram atau surat kebenaran mahram...
surat tu kita isi...
surat beranak kita dan mahram kita nak yang copy...
lepas tu isi borang surat kebenaran mahram tu...
kita pergi ke pejabat pesuruhjaya sumpah...
seboleh-bolehnya bawak sekali mahram (yang tak pergi umrah)
depa akan cop dan sain untuk kita...
baru boleh submit dekat agent...
ini untuk urusan visa sebenarnya....

dah settle semua tu...
kita bagi la pasport...
duit pun lagi sebulan bayar kena bayar penuh...
so get ready la untuk penerbangan...

sebelum kita nak pegi umrah ni....
adalah lebih baik kita persiapkan diri...
jaga solat fardhu...
kalau boleh selalu buat solat sunat...
buat solat sunat taubat...
dhuha...istikharah....
mintak dekat Allah swt dipermudahkan urusan kita kat sana nanti...

Berlepas ja dari KLIA...
perasaan ni Allah Taala ja tau...
sebak...teruja sama banyak...
tapi bagi zery perasaan hiba tu selalu ada...

Ohh kami turun di mekah dahulu...
jadi kami kena niat ihram dia atas flite la...
tempat miqat kami... di Qarnul Manazil....
bermula la pantang larang ihram 13 perkara tu...
kena jaga ya...tak boleh main-main...

Sampai ja di mekah...
kami ke hotel dulu... mandi and makan....
lepas tu dah berjanji dengan mutawif... 
tunggu di lobby...
lepas saja isyak... kami pun ke Masjidil Haram....

Perasaan pertama kali zery tengok KAABAH ni...
 Ya Allah.... teresak-esak rasanya...
terasa diri ni banyak betul dosa...
tapi Allah Taala tetap panggil untuk menjadi tetamu DIA....
perasaan yang tak boleh nak ungkap....
sampai sekarang kalau kenang masa tu... 
air mata ni akan bergenang....
betapa mensyukuri nikmat Allah yang diberi selama ni...

Kami buat umrah dengan mulakan tawaf lepas tu saie dan tahlul..
isu bergambar pula semasa umrah...
tak salah kita nak bergambar...
akan tetapi...
kalau tawaf... abis kan dahulu tawaf 7 pusingan...lepas tu solat sunat tawaf...
semasa tawaf haram kita smbil gambar..
tak kira la.. selfie ka..tolong orang ambil gambar ka... 
tak boleh... 

sebab masa tawaf... 
Kaabah hendaklah kena sentiasa berada di sebelah kiri kita.....
tawaf jugak kita tidak boleh lari niat....
kalau rasa was-was.... 
buat tawaf lagi satu pusingan... lebih tak apa..jangan kurang...

jadi lepas solat sunat tawaf tu... minum air zam-zam...
lepas tu boleh la bergambar depan Kaabah...
lepas tu kita nak buat saie pula...
selesai saie kita bertahlul...
maka gugurlah 13 larangan ihram...

sepanjang berada di Mekah...
zery dapat buat umrah 4 kali...

Ok jom zery nak share gambar...



Omma & Ciknah
ni dekat Penang International Airport



Zery, Ciknah, Omma, Ancik
Dalam flite dari penang nak ke KL
malindo



Masa ni beg dah check in...
kami dah bersedia nak boarding...
berdebar la masa ni...



Alhamdulillah selamat sampai
di Airport Jeddah

Umrah pertama zery
adalah kenangan yang tak dapat diucap dengan kata-kata
tak dapat digambarkan perasaan zery melihat Kaabah
dengan mata kepala zery sendiri....
sampai sekarang kalau zery kenang kenangan waktu tu
air mata akan bergenang
mengenangkan dosa-dosa zery selama ni...
Allah Taala tetap menjemput zery menjadi tetamu DIA


tak pernah jemu tengok rumah Allah swt ni...
bila tengok automatik mulut zery akan tersenyum dengan sendiri...


setelah selesai umrah pertama zery....


ciknah... omma... zery

lepas tu kami ziarah pulak...


Jabal Rahmah

Omma dan ancik di Jabal Rahmah

atas bas masa sesi ziarah



Ini la tempat tinggal muasasah jemaah kita semasa musim haji nanti



Keadaan jemaah keluar dari masjidil haram
selepas solat fardhu...



Keadaan jemaah keluar dari masjidil haram
selepas solat fardhu...

umrah zery yang ke-2 sampai ke-4
zery naik scoter...
sebabnya ciknah dengan omma dah mula sakit kaki...
zery pun terasa betis ni keras saja...
jadi kami berempat naik la scoter
seorang rm50 untuk tawaf 50 untuk saie...
ada 2 jenis..
untuk berdua atau untuk seorang saja


Ancik & omma...
baru abis saie dan tahalul...



sempat la rakam video nak tunjuk dekat adik di Malaysia

ni antara view yang sempat zery snap sementara tunggu solat waktu


disana depa utamakan orang lelaki...
saf perempuan selalunya belakang sekali


bila solat nampak kaabah puas dia tu lain macam


Omma...zery...cikwan
depan hotel.. tp belakang tu menara jam...

 kami ziarah ke taif...

tempat tinggi yang agak sejuk suhu dia...
tapi masa zery pegi tu memang musim sejuk...



ni antara buah yang depa jual la kat sana...
credit pic untuk fahimi...

untuk video boleh click intagram kat bawah ni
Ziarah ke Thaif



baby arab yang sempat zery main sementara tunggu solat isyak...

7 hari zery duduk di mekah...
tiba la masa zery untuk ke madinah


perjalanan ke madinah

video kebab kambing yang super sedap


sunset dalam perjalankan ke
Madinah Al Munnawarah

Di Madinah...zery tak berpeluang nk solat dan masuk raudah
walaupun sekali dekat sana...
Kita merancang Allah yg menentukan...
keadaan diri yg uzur sampai la balik malaysia...
tapi zery selalu doa...semoga Allah menjemput zery kesana lagi dan lagi...

Gambar dekat Madinah pun tak banyak...
zery banyakkan abis masa dekat dlm bilik hotel saja...

Semoga umrah zery ni diterima Allah swt...
kalau ada penambahan zery edit balik ya...

...Assalamamualaikum...


Sunday, 24 June 2018

Resepi Tart Nenas / Tard Cadbury

 - Resepi yang dicari-cari-

...Assalamualaikum...

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir Dan Batin
Andai ada terkasar bahasa tersilap biacara
harap dimaafi

Ok la...
Raya kali ni kami sederhana saja...
yalah tahun ni Arwah papa tak dak...
kami hanya tunggu saja tetamu datang rumah..
sebab Mama masih dalam iddah...

Raya kali ni zery buat 6 jenis kuih raya saja...
ada jugak yang beli...
selalunya kuih raya lama-lama baru zery beli...
macam batang buruk... rempeyek...simpul kasih... kuih kapit...

Raya Petama biasa la ketupat dengan rendang daging...
lepas tu buat nasi minyak dengan ayam masak merah...

Raya kedua pulak buat nasi briani pakistan dengan ayam masak ros...

Raya ketiga buat mee kari 

Raya keempat zery keluar bawak mak sedara ke Pulau Aman...
makan mee udang...
tapi masak lontong jugak la dekat rumah...

OK lah... patut buat entry resepi kan...
berbalik pada resepi tart nanas ni...
bagi zery ni antara resepi terbaik selama zery buat..

texture yang gebu...
ni la resepi yang zery cari selama ni...
alhamdulillah zery akan kekal kan resepi ni kot....

sebelum tu nk tempek pic

gebukan....
kat bawah zery boh lagi pic ya...

Resepi Tart Nenas/Cadbury

1 cawan butter – zery boh 250 gram butter
Tepung gandum – 3 ¼ cawan
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar susu pekat
2 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telur
Sedikit essen vanilla
Sedikit pewarna kuning(x dak x pa)
1 kg -jem nenas 

Cara-cara

- Satukan butter + susu pekat + minyak sapi + telur kuning + essen vanilla + pewarna
Kacau bg rata… xyah guna mixer na…
- Lepas tu masukan dulu 1 cawan tepung gndum dgn tpung kastard..+ tepung jagung kacau bg rata…
- Lepas tu tuang yang baki tepung dok ada tu…

Texture dia nmpk mcm lembik… tp sebenarnya dh ok…
Pastu tekan n gulung mcm biasa…sapu telur kuning atas tu…
Suhu 170 degree – 25 minit..


ni sebelum bakar...

Tengah tunggu turn...


geram la tengok gebu-gebu ni

ni versi cadbury
1 adunan boleh dpa 2 jenis inti berbeza...

Selamat Mencuba ya...
Assalamualaikum




Monday, 21 May 2018

Resepi Telur Pizza Simple tetapi Rasa Tiptop

...Assalamualaikum...

Salam Ramadhan yang ke-6

Semalam zery terajin buat posting dekat facebook...
resepi telur pizza saja...
resepi ni biasa-biasa ja...
tapi tiap kali Ramadhan datang tak pernah tak buat la masakan ni...
masakan ni simple saja...
nama pun telur kan...
so sesenang 1 2 3... gituuu....

So jom la kita main masak-masak...
bahan semua mesti ada kat umah dah ni....

Resepi telur pizza

Bahan-bahan
telur (ikut la brapa biji nak buat)
bawang besar potong separuh bulat....
kicap (cap kipas udang pilihan zery)
Sos cili(kimball pilihan zery)
minyak masak

Cara-Cara
zery letak gambar la...
walhal masak telur ja...hahaha


masak telur sebiji-sebiji tapi skali gus...
haaaa paham tak....
lepas ja letak telur pertama tu slow kan api...

lepas tu
tabur bawang besar...
lagi banyak lagi sedap....


masukan kicap....
masa ni api still slow ya...


masukan sos cili....
biar sekejap... 
lepas tu terbalikan telur tu...
step ni penting ewaaaahhh...
kalau tak terbalik kan kicap dan sos tak bersatu...
so rasa pun so so saja...

lepas api kuat seketika...
5-10 saat atau kurang...
boleh hidang...

nah zery belanja video...
untuk lagi lebih paham....


walaupun menu ringkas saja...
tetap percayalah ia tetap menjadi pembuka selera anda dan anak-anak....

Ok Sekian...
Terima kasih

...Assalamualaikum...

Kepada Readers yang dikasihi...

Sudi-sudi lah komen...
InsyaAllah saya akan balas balik dan jejak blog anda
Terima kasih banyak-banyak

Sila klik Kat Sini ya