Sila Klik Sini Ya

Tuesday, 8 September 2020

Kucing Kena Sporo... =(

... Assalamualikum...


Waaahhhh dah lama tak menaip dalam blog ni...

ntah apa la yang buat diri ni malas sangat...


Ok tak mau banyak cerita...

kita straight ja ke topik asal...


cerita dia macam ni...


Dekat rumah zery ni ada beberapa ekor kucing...

dulu banyak tapi mati sebab parvo atau orang tua-tua kata

hawaq kucing...


parvo memang penyakit yang susah nak kawal...

and kesan dia sat ja...

kucing zery ada arini sakit esok tu mati

even kita dah bagi ubat...


ok sekarang ni nak cerita isu Penyakit SPORO

zery ni pernah ja dengar penyakit ni...

tapi tak sangka pula kena kucing kesayangan sendiri...


rupanya penyakit ni dah lama menapak kat rumah zery...

bila tringat balik...

patut ada kucing yang mati penuh kudis di muka dan badan..

masa tu ingat gaduh lepas tu luka...

kucing yang buat zery tersedar ini bukan luka bergaduh...

masih lagi anak kucing..kenapa dah luka-luka area muka...



zery pun search dekat blog penyakit sporo ni..

yang mna ilmu zery dapat tu terima kasih bnyak-banyak ya..

mintak halal la ilmu tu..


zery tengok kos untu rawat sporo ni bukan murah... 

sekali beli ubat saja rm200..

tapi zery gitau omma..

kata nak rawat jugak haze ni..

andai kata haze ni umur x panjang atleast zery tak ralat...

sebab kalau kita bawak pegi vet...

doc sarankan PTS...

atau put to sleep atau kita matikan kucing tu...

sebabnya rawatan sporo ni kan mahal...


meh nak perkenalkan 

watak utama kita kali ini...

tapi zery letak pic dia baby la dulu...

sambil cerita kita selang seli kan dengan pic dia ya...


ini HAZE




Omey kannn...

Haze dilahirkan pada 28/8/2019...

haze ni betina...

first time keluarga zery ada kucing warna mcm ni...

masa dia membesar kesihatan dia ok lg...

cergas...makan lalu...

kalau demam pun zery nanti bg ja ubat demam utk kucing...

esok tu makin baik

jom tgk pic Haze lagi..


Ni mak Haze...nama carrot... 
kecik tu adik Haze... tapi dah mati... =(

ceria ja dia...

time nk p keja... macam ni la hari-hari...

masa ni dah stat sporo sebenarnya... 
tapi zery kan x pernah lagi alami kucing kena sporo

sebelum p keja mcm ni la...
kena usap dulu...

sporo ni dia jadi kudis di area telinga...
zery kerap bg mandi haze... sambil tu buang la kudis-kudis tu
tapi nanti naik lagi...
dan dia selalu bersin... kerap dan byk kali...
sampai la satu tahap
hidung haze ni mcm naik jerawat...
ingat biasa la...
letak la krim kulit, tapi tak ok pulak...

sampai la satu hari... 
zery nampak dalam group FB
Kelab Kucing Ku Sayang
ada orang share sakit sporo ni...
and jumpa sorg rakan ni dia pakar bab sakit sporo ni...
zery pm rakan tu...
dan dia pun bg la pndapat dan nasihat...

lepas tu dia bg cara nk rawat...
ok jom tengok keadaan haze masa mula-mula dapat tau kena sporo..
masa ni dah teruk...

tengok telinga dia...
kesian sangat... 
dia lalu makan... cuma x aktif saja...


jerawat dekat hidung tu pecah dan jd belubang...
kesian haze...
sorry haze kakak dapat tau lambat....

selepas zery PM sorg rakan tu...dia bg ubat yang perlu zery bg dekat haze...

bawah ni antara ubat yang diperlukan...

dari kiri ubat makan inox 
minyak kepala dara
supplement untuk hati brand himalaya
dan spray F7

untuk ubat inox zery beli dekat shopee saja...
zery beli 1 kotak 28 biji harga dalam rm75-85...
tahan untuk 28 hari
beli banyak lagi murah...
kalau beli 8 biji jatuhse biji rm4...




untuk ubat hati pulak..zery beli kat farmasi
harga rm34.00
tahan lama ni..sebab bg selang sehari

untuk minyak kelapa dara zery tak bg...
untuk spray F7 pula..
kebetulan kawan zery ada lebih..so dapat free ja..
kalau tak harga pun dah rm40-50...

untuk haze mula2 zery bg mkn inox tu separuh ja..
inox ni x perlu la bncuh dulu ka apa... 
bukak dari capsule tu trus ja msukan dlm mulut kucing...
tapi sebab dose rendah..kesan dia lambat sikit...
tp nampak la pengurangan dah...

ni cara ubat yang zery bg dekat haze...
inox - 1 biji
ubat hati selang sehari - 1 biji
spray F7 zery jrg guna
minyak kepala dara bg 2ml letak dalam wet food- yg ni zery x bg...

kalau boleh kurungkan kucing kena sporo ni dengan kucing lain
sebab dia boleh berjangkit...
handle kucing sporo pun kena pkai glove... 
sbb boleh kena jangkitan dekat manusia


bawah ni selepas zery bg ubat dalam 2 minggu..
seminggu dose inox separuh...
lepas tu tukar jd 1 biji sehari bat inox tu...

tengok hidung haze... jadi mcm ni...
kira ok jugak ni... kalau x rawat mmg boleh lg besar


tengok ekor haze...
sebelum tu ekoq haze membusuk...
ada ulat lagi dalam tu...
zery buang dekat 10 ekor ulat..
dah la kita ni geli ulat... 
masa buang ulat ni.. dah boleh nampak tulang ekoq tu...
kalau tengok pic mula-mula...
telinga haze lagi teruk kan...
ni ok sikit dah..

tapi ada satu kejadian yang agak mnyeramkan...
setiap awal pagi.. area rumah zery penuh dengan darah segar...
bila check semua kucing
macam xdak masalah pun..
satu hari rumah zery darah penuh mcm ada kejadian pmbunuhan ja...
tengok-tengok haze terjelepuk diam ja...
pegang badan haze sejuk...
badan haze penuh darah...
rasanya haze muntah darah ni...
zery stop sat inox...
zery bg ubat demam...
tengahari call omma tnya haze mcmna...
omma kta haze dh bgun mnum air...
so rasa lega...
zery pun stop inox 4 hari
tapi bila kita stop ubat...
kudis dia cepat ja merebak
kudis dekat hidung mcm besar balik...

lepas tu sambung makan ubat inox....
sampai la beli inox utk kotak yang ke2...


sekarang haze dah 2 bulan lebih dalam rawatan
jom tengok pic haze bulan july smpai skrg...


Pic bulan july 2020

pic bulan 8

pic bulan 8
alhamdulillah makin ok dah hidung tu...






atas ni pic awal bulan 9

Walaupun dah nampak sihat 
tapi zery tetap bagi makan ubat lagi
cuma zery jarakan...

Haze sekarang semakin licah...
suka mngusik orang...
pandai dan suka makan...

Semoga Haze dan kucing lain dalam rumah zery ni 
diberikan kesihatan yang baik 
insyaAllah...

Semoga bermanfaat ilmu yang x seberapa zery share ni...

Haze.... kakak sayang haze.... Muahhh


Terima kasih...
Assalamualaikum








No comments:

Post a comment

Kepada Readers yang dikasihi...

Sudi-sudi lah komen...
InsyaAllah saya akan balas balik dan jejak blog anda
Terima kasih banyak-banyak

Sila klik Kat Sini ya