Assalamualaikum....
Hari ni dah 5 Ramadhan 1436
Ahad lepas zery berkesempatan buat Churros...
Resepi dah lama simpan...
kira baru rajin la nak buat...
resepi ni bukan la step by step...
sebab zery sempat snap pic yang mana ada ja...
kadang-kadang terlepas 1 step tu dah... tapi still boleh buat rujukan kot...
jom intai bahan-bahan dulu....
Resepi Churros Daebak...
1 Cawan Air
1 Cawan Tepung Gandum (ayak dulu ya)
1 Sudu Besar Butter/Marjerin
1 Sudu Besar Gula
1 Sudu Kecik Essen Vanila
1 Biji Telur (seelok-eloknya gred A)
Minyak masak untuk menggoreng
Jom lihat cara buat...senang ja....
masukan butter + gula + air dalam periuk...
masak hingga mendidih..
lepas tu slow kan api...
masukan tepung gandum...
kacau hingga tak berketul...
macam pic bawah ni...adunan keras la ckit...
haaaa..nampak tak adunan sedikit liat... zery kacau guna whisk....
nak guna senduk kayu pun boleh...
lepas tu dalam bekas lain satukan telur dan essen vanila...
kacau manja-manja gitu...
so adunan agak-agak suam...masukan telur dengan essen vanila tadi...
kacau sampai tak berketul.... adunan akan sedikit lembik....
kira jadi dah la tu...
macam pic bawah ni...
nampak tak beza dari adunan atas tu...
ada kan ada kan.... hahaha..
lepas tu kita panaskan kuali....minyak jangan banyak sangat ..jangan sikit sangat...
masukan adunan dalam piping beg... kalau tak dak amik ja plastik beg letak lauk tu....
zery amik nozel bunga rose..atau senang crita yang guna buat kuih samperit tu...
zery pipe kan trus dalam kuali....
bagi sesetengah orang...depa buat atas tray dulu..baru goreng...
almaklumlah malas nak membasuh...
buat panjng dalam 5 cm atau 7 cm....comel-comel sikit...
disebabkan zery pipe terus dalam kuali..maka hasilnya macam-macam saiz ya...
goreng macam pic bawah ni...
goreng sampai kekuningan....
Ok...dah kuning-kuning gitu..angkat...toskan ya....
masa ni dah boleh rasa luar dia crunchy gituu....
ni la hasil...
resepi choc ganache senang ja...
50gram dark choc
100ml whipped cream non diary
double boil kan kedua-dua sekali...
pastu boleh makan...
atau pun boleh ja
salut dengan gula kastor...
macam donut tu...
Ok ni pic zery celup dengan Choh ganache...
Dip Choc la kiranya...
Semalam berbuka Mee Udang dengan Churros...
resepi mee udang..???
zery tak pandai...ni mama yang buat...
lagipun banyak dah kot resepi mee udang...
Ok bye...selamat mencuba..
Assalamualaikum...
Kamsahamida..
rupanya churros tu campuran tepung, gula dan telur je...ishhh mudah je nak buat antara malas or rajin je...alamak!!! tertgk mee udang lah plak ptg2 nih ishh....heeee
ReplyDeletesis JM lanjer Zey bayar...ehh salah..okey2..nak try lah kalau sedap...
Deletealamak boleh p delete komen sendiri... adeh....frustnya
DeleteTak pernah berjaya nak buat...serap minyak..huhu
ReplyDeletegoreng time minyak yang sangat panas... lepas tu... balik2 kan ja... agak dh kuning... angkt... try la sis...
Delete