Sila Klik Sini Ya

Monday 24 November 2014

Apa kita nak buat bila Kek kita buat TAK menjadi....

...Assalamualaikum...

Pernah jadi tak... tiba-tiba...kek yg kita buat tak menjadi.. kek keras la... kek mendap la...

satu lagi.. pantang zery dapat tau orang buang kek yang x jadi ni...
klau frust sgt pun.. jgn la buang makanan....
siapa sangka... dari kek xberhasil ni... jadi kepada kek yang lagi sedap dari kek yg sempurna... 

 
walaupun kita selalu buat kek.. benda macam ni mesti berlaku...walaupun kita dah hati-hati...

nak jadi cerita... zery terima order 5 biji kek.... tp entah apa la zery ingat masa buat kek tu,
tak letak baking powder dengan baking soda.. maka terhasil lah kek yang ala-ala
bengkang atau bingka tu.... tak kan nak jual jugak kan..
kek yang tak jadi tu dah buat untuk 2 biji.... so yang lain tu sempat la tambah 2 bahan tu...
jadi buruk ja rupa.... tekan-tekan kek tu Ya Allah... keras... x gebu pun... T__T

So dari 2 biji x jadi tu... Mama bawak sebijik p tempat keja dia..
anak-anak buah mama kata kek mcm tu sedap...
ya la... still rasa ok.. sbb x letak serbuk penaik ja...
klau x letak gula ka.. tepung kaa...telur ka memang akan jejas kan rasa...
so ada lebih sebijik lagi... maka zery olah kek tu jd versi lain....
kalau nak guna kek elok pun boleh ya...ni just solution supaya kek tu x terbuang..

ada byk cara...tapi zery bagi resepi yang zery buat...zery namakan kek ni...

CAKE NOT FEELING WELL

Bahan-bahan...
sebijik kek ( x kisah kek apa pun contoh choc/butter/sponge/redvelvet) dalam 1kg
250 gram cream cheese  
1 cawan gula icing
essen vanila
lemon flavour (optional)
25gram butter (optional) 

choc ganache
100ml whipped cream (non dairy)
150gram dark choc


 

Cara-cara..
  1. - kita ramas kek...smpai hancur...kalau malas boleh ja guna mixer tu... ketepikan 
  2. - pukul cream cheese, gula icing, essen vanila... lemon flavour dan butter smpai berkrim..
  3. - masukan adunan cheese kedalam kek..gaul bagi rata... Ok klau yg suka kek jd lembik-lembik... boleh ja buat adunan cheese tu guna 250gram...tp klau buat ala-ala kek pop... buat separuh ja adunan cheese tu...sbb adunan ni kek jd lmbut ya.. ala-ala cheese cake pun ada...
  4. - dah sebati.. kita letak dalam loyang... lagi bagus kalau yang springform pan..atau loyang yg base dia boleh bukak tu....bagi sama rata... lepas tu  kita didihkan whipped cream ... dh buih2 cikit tutup api...kita masukan dark choc... kacau bg sebati...kita tuang atas kek tu... bg sejuk dlm peti.. lepas tu boleh makan... 
  5. ok klau untuk kek pop... dh sebati kek tu.. buat bulat-bulat... sejukan dlm peti ... lepas tu celup dalam choc ganache... nk letak batang lolipop pun boleh... atau letak dalam paper cup pun boleh... sejukan dulu... baru boleh makan...



 Ni la hasil....ada lagi 1 versi zery letak mousse indulgence... 
just layerkan mousse tu atas kek...
mmg sedap...
selamat mencuba ya...
apa-apa tak faham boleh ja komen kt bawah... 

Zery halal kan sapa nk cuba or share...
bye
kamsahamida...
Assalamualaikum









2 comments:

  1. cane kek yg langsung xjadi,jadi cecair,xnaik,,sayang nk buang

    ReplyDelete
    Replies
    1. cecair tu makna butter atau minyak banyak la kan...
      boleh ja guna resepi saya tu.... insyaAllah masih boleh makan....
      atau pun kek macam tu... boleh makan dengan ice cream....

      Delete

Kepada Readers yang dikasihi...

Sudi-sudi lah komen...
InsyaAllah saya akan balas balik dan jejak blog anda
Terima kasih banyak-banyak

Sila klik Kat Sini ya