Sila Klik Sini Ya

Monday, 21 March 2016

Short Vacation Cameron Highland 2D1N

...Assalamualaikum...

 Alhamdulillah selamat sampai ke Penang petang kemarin...
cuti selama 3 hari terasa masa cepat ja berlalu..
Sabtu minggu lepas zery balik kampung...
yang follow balik kampung
Mama...Zery dengan adik perempuan hating....
walaupun tak tido sana...
sempat la singgah rumah saudara mara kat sana...
sebelum pergi ke Felda Kampung Sertik...
Macam biasa la... zery singgah rumah mak saudara zery di Tasik Putri Rawang...
bertolak dari penang dah pukul 10am...
masak nasi lemak dulu... lepas tu mama layan maharajalawak mega (muzikal)..
baru kami bertolak...
selalunya bertolak awal...kali ni masak dulu untuk bekal...
pukul 2.45pm sampai la Tasik Putri...
kalau ikutkan... boleh ja sampai lagi awal....
tapi jalan tetiba ja jem... 25km jgak la jem... kami tersangkut dalam sejam...
berpunca lori naik bukit slow....
maka jalan tinggal 1 lorong ja... so tak boleh nak laju la kan....

Sampai Rawang solat jamak dulu... borak-borak....
makan tengah hari pastu kami menuju plak ke Felda Kampung Sertik...
pergi ziarah sepupu zery tak berapa sihat....
lepas tu pergi umah acu lepak-lepak...
memandangkan rumah tok ada orang sewa maka kami pun tak boleh la bermalam kat umah tu
so acu ajak tdo umah dia....dekat KARAK....
Taman Hijau kalau tak salah...
 sebelum pegi umah acu...
kami singgah dulu pasar malam mempaga...
antara pasar malam yang best...
malam tu semua kazen datang lepak..sembang-sembang kt umah acu tu...
esok tu aktiviti dah tak dak...
kami pun decide pegi Cameron Highland (CH) melalui jalan lama dari Raub atau  Felda Sg Koyan...
dari karak tu around 3 jam la jugak baru sampai CH...

Pukul 3 pm baru sampai CH...
sebelum naik ke CH zery call dulu homestay yang dulu zery penah duduk...
booking siap-siap kan...
sebabnya kan musim cuti sekolah...
zery duduk homestay kat Taman Sedia..
ni kali ke 3 zery duduk sini...
tapi kali ke 2 zery duduk homestay yang sama...
 so sapa-sapa nak try boleh la call...

 Ni no fon owner...aritu zery cakap dengan puan Zawiyah...
alolo nama sama mama...

Ni dalam Bilik tu...
harga untuk semalam RM150..
ada 1 katil queen
1 katil single
astro
kettle
1 mug
meja kopi
water heater
bilik air
komplit yang basic...

Lepas Solat Jamak...
kami keluar pergi ke Strawberry Point...
 Dalam ni ada la tempat tanam cendawan....
tapi tak besar mana la...
barang dalam ni agak mahal...
ada cafe...
mula-mula nak petik sendiri strawbery tu...
skali kena amik rm30 boleh masuk 2 orang saja...
hmmmmm malas la plak... kami bertiga...
so tak jadi la..

 ni tempat mushroom tu...

antara kedai yang ada...
kami beli jagung cawan dengan ubi manis tu...
makan sejuk-sejuk sedap...

Lepas tu saja la jalan lagi... takut banyak tutup awal...
so jalan depan sikit kami singgah cactus point..
tak snap plak pic pintu masuk..
 pokok cherry baby...

 rak-rak cactus...

 ni siap taham dalam pasu besar cikit...
kira macam customize la kan...
macam-macam harga ada

 pilih-pilih 1pcs rm 2...6 pcs Rm11...

 find mickey

 red warrior..?? 

 Ni mahal cikit... sebab besar kot rm15.00/1pot..

 yang ni besar-besar... ada yang besar bola...lagi besar pun ada...

 see... big kann...??

 skali tengok macam batu karang dalam crita spongebob

 ntah la bunga apa... tapi harga tak mahal pun...

 ni lavender... rupanya lavender ni banyak jenis...
ni nama Mona Lavender..

 Roses....
yello roses.. rm 12.50 1 pasu...
red roses
Daisy
 Lavender
Cactus ni zery dgn hating beli...
sorang 3 pcs... 6pcs rm11..

Disebabkan hari tu just makan pagi saja...
maka perut pun keroncong untuk ana dah...
misi mencari makan...
ingat nak beli dekat pasar malam brinchang...
tengok-tengok ahad tak dak pasar malam....
setiap ptetang jumaat dan sabtu sahaja...

So singgah la kedai nasi arab...
dekat area balai polis... 

Ni kedai tu nama Al-Raudah

Kami amik set A...
nasi arab with lamb and chicken... 
1 set ni 3 orang makan rm42..
free sirap or teh O 1 jug...


ni menu dia... zoom la tengok harga...
Dah settle makan...kami nak singgah MARDI...
tutup lak plak... so esok ja la singgah... akan tetapiii...jeng jeng jeng...
nanti kita crita ya...
singgah kedai runcit beli megi cup...
sejuk-sejuk makan megi cup nyaman rasanya...
kebetulan malam tu ada konsert gegarvaganza...
so layan tu ja la malam tu...
Esok tu... bangun subuh... kami rehat-rehat balik.... 
lepas tu siap pukul 10am keluar makan dalam kebun strawbery...
dalam kasawan taman sedia jugak...
ada ja banyak kedai makan...
tapi zery suka makan dekat YZ Agro Farm...
suasana dia...pehhh best gila....

 ni view dari tepi jalan homestay Melati...

 Jalan kaki ja... nyaman... nak sampai dah... dalam 200 meter ja pun...

 dari jauh view macam ni...

 ok dah sampai... menu-menu yang ada...

 ni pic lepas makan... boleh la feling-feling kan...



 mama tunggu makanan sampai...

 Tada.... nasi lemak...strawbery tart...brownies and strawberry juice without ice...

Saja snap... suka tempat ni...
ni kali ke 3 zery makan sini...
ni view dari bilik...
Lepas makan kami check out...
niat nak pergi taman lavender... tengok-tengok jauh lagi...
so singgah MARDI...
alangkah sedihnya bila MARDi ni tutup setiap hari Isnin... (T_T)
tak pa la...x dak rezeki kan...
so terus kita ke KEA FARM...
masa ni still harap Taman lavender tak terlajak...
andai tak dak rezeki tak pa... nanti datang lain...

so jom borong sayur....
strawberry murah plak kali ni
 Kea Farm 

 baru buat ni.... August lepas datang tak dak lagi....
landscape lawa...

Mama and hating
dah abis cuti skolah...
paham-paham la barang jadi murah...
sayur 7 bungkus rm10...tapi free 2 bungkus... total 9 bungkus rm10... murah kan...
lepas tu strawberry plak murah...
ating ngan mama beli 3 box besar free 2 box kecik rm20
lepas tu zery kata..nak beli yang 1 tray tu la..
rm25 dapat 5 box besar...
lagi untung kan...
nanti bawak kilang makan ramai-ramai...
beli ubi...jagung...madu...

lepas tu nak balik penang dah...
so if tak jumpa taman lavender kira redha la kan...
so turun bukit ikut jalan ke simpang pulai...

tengok waze dah dekat ja... tapi tak nampak pun tanda-tanda taman lavender...
 nak jadi rezeki kami...
ada ja taman lavender tu...
alhamdulillah...
jom singgah...
ni harga entrace rm8 dewasa
kanak-kanak rm 5

 Ok selca dulu... mana lavender nih... hahaha
padahal masuk-masuk ja dah jumpa...
 alamak blurr lak plak...
ni lavender hokaido...
warna tak berapa menyerlah

 ada la macam landscape comel-comel dalam ni...

 omma dengan peti burung ka peti surat....

 mona lavender.... paling cantik warna dia... dark purple...
paling menyerlah...
ada banyak jenis lavender...
dari china...holland...hokaiddo...

 depa mixed dengan bunga lain...
merah tu bunga asam batu...
kuning tu terlupa dah nama dia


kincir angin kononnya...
 view dari kedai cenderamata..
laluan nak balik...
sini zery beli pokok rose...rm10 ja... murah dari kea farm and cactus point...
dalam taman lavender ni ada jgak strawberry slf pickup dengan flower self pickup...
bunga tu 1 kuntum rm2...6 kuntum Rm10...

dah abis ronda dalam ni.. kami pun beransur pulang....
kami singgah dia RnR Sungai Perak...
Pukul 4pm sampai penang...

Tamat la balik kampung sambil short vacation...
kali ni saja letak banyak pic... 
baru best nak baca kan...
well akan repeat CH ni smpai bila-bila...
Cameron Highland ni antara tempat yang paling zery suka p....

till we meet agaih CH
bye
Assalamualaikum
Kamsahamida



































No comments:

Post a comment

Kepada Readers yang dikasihi...

Sudi-sudi lah komen...
InsyaAllah saya akan balas balik dan jejak blog anda
Terima kasih banyak-banyak

Sila klik Kat Sini ya