Sila Klik Sini Ya

Sunday, 28 May 2017

Tips Ke Korea Selatan - Entry Direction Ke Tempat Yang Famous

...Assalamualaikum...

Ok entry khas ni zery buat untuk semua yang baca blog zery ni- ada ka..??
dengan untuk rujukan zery masa hadapan... 
kot-kot la zery nak balik kampung untuk kali kedua..ketiga dan seterusnya....

so ni direction tempet-tempat yang zery lawat dekat korea selatan tu...
enjoy.....


Everland
- stop dekat station gangnam…
- exit 10 jalan terus sampai jumpa sinnonyeon bus stop..
- tggu bus 5002 (guna t-money)..naik p everland… tgk lantai kt station bus…tggu kt nombor 5002..
- dah smpai…p ke shuttle bus (free) ke everland ikut ja org…naiks huttle bas… yeay sampai dah…

Yanggood Restaurant
* kalau nak makan halal Korean bbq grill 
- Balik dari everland naik subway turun kat yeoksam station( 1 station ja dari gangnam)..
- kluar exit 6…
- terus jalan smpai jumpa KFC
- lepas kfc belok kiri…
- jumpa simpang pertama belok kanan..
- jalan lagi jumpa simpang pertama belok kiri...
- jalan terus..dari jauh nampak dah nama kedai yanggood tu…( mahai sikit sini.. mcm byk ja mahai dia...…tapi sedap) ala-ala seoul garden tapi bukan kira perhead...dia ala carte...

Nami Island
- stop kat Gapyeong station exit 1– ada 2 option…
Naik bus – 5k won sorg… start pukul 10.30am… pergi nami…pastu naik bas yangg sama… pergi ke petite france…
- Atau lepas exit 1… naik teksi ke nami 3700won utk 1 taxi…lepas ronda nami nak p petite france plak naik taxi lagi 6700 won untuk 1 taxi… balik pun naik taxi… 6700 won utk 1 taxi… (ni cara cepat..tak buang masa agak jimat jugak)
-kalau sempat p garden of the morning clam… time spring msti daebak.

Korean folk village (free)
- stop station suwon…exit 4…
-belakang exit 4 tempat tunggu shuttle bus ke korean folk village ….
- start 10.30am… ada 3 masa ja...
10.30 – 12.30 – 14.30 – utk pergi
14.00 – 15.30 – 16.30 – utk balik
* dalam tu ada restoren halal nama Terrace Green....

Murree Restaurent Halal
- stop at itaewon station - exit 3…
- terus ja… lepas tu jumpa kedai kebab…lepas simpan kedai kebab tu belok kanan…  
- jmpa salam bakery…jalan terus lagi…smpai jumpa simpang 3…. Belok kiri…
- dari situ bleh nmpk dah kedai siti sarah… ada agent untuk p umrah… byk kedai halal…jln terus kedai belah kanan….
- Nk p masjid..jalan terus ja dri muree nanti jumpa pintu masjid tu…

Cheongyecheon Stream / Myeongdong
-Stop at myeongdong station exit 6 atau 7

Namsan Tower
- stop at myeongdong station – exit 4
- jalan terus sampai jumpa bangunan nama Slate Tower
- lepas tu belok kiri terus sampai hujung
- akan nmpk namsan oreumi ( mcm lift)..
- naik tu smpai atas beli tix cable car…
- nak naik namsan tower pun boleh…
* nak jimat tak yah naik cable car…hiking ja…

Namdaemun Market - bukak siang ja…
- stop at hoehyeon station- exit 5…
- cari bangunan e-lengddang..tanya information counter (sini byk jual brooch)
- sini murah-murah jgak souvenir…

Dota Mall – kedai sourvenir ARIRANG
- stop at dongdaemun history and culture park – exit 14
- jalan terus ja… sampai jumpa Dota Mall belah kiri
 (Nampak la muka Song Jong Ki nala pnya besaq)
- naik tgkat 6.. cari la kedai nama arirang…

Dongdaemun Design Plaza (DDP)
- stop at dongdaemun history and culture park – exit 1
- Ronda-ronda la luar bangunan tu

Yeuido Park 
- stop at yeouinaru station
- exit 3 ….nampak dah dari jauh

Gyeongbokgung Palace
- Direction ( Subway ) : Gyeongbokgung Palace Station (Seoul Subway Line 3), Exit 5
Other Info : Tutup hari Selasa, Harga Tiket 3000 Won (di sarankan beli tiket gabungan 4 Palace seharga 10.000 Won ), jadual ganti pengawal  10:00, 13:00, 15:00…
- keluar gyeongbokgung pintu depan Nampak statue Raja Sejong (yangg duduk tengah-tengah bandar tu)… lintas jalan terus ja….

University Ewha.
-Stop Ewha university exit 2 @ 3 - jalan terus saja....


Ni antara tempat yang sempat zery melawat...
So if ada direction baru zery update na...

kamsahamida..

bye

Assalamualaikum



No comments:

Post a Comment

Kepada Readers yang dikasihi...

Sudi-sudi lah komen...
InsyaAllah saya akan balas balik dan jejak blog anda
Terima kasih banyak-banyak

Sila klik Kat Sini ya