Sila Klik Sini Ya

Thursday 15 January 2015

..Everything.. dan RESEPI PAVLOVA

Assalamualaikum

Hari ni nak buat posting banyak isu... 
Isotretinoin
Pertama-tama nak letak macam mana rupa ubat kulit yang zery dok makan tiap-tiap hari..
sebab ada yang email zery tanya pasai ubat ni... so boleh baca blog ni..
Student Campus ... zery mintak share na...
dalam blog ni dia terangkan terperinci pasai ubat Isotretinoin
cuma zery nanti nak email tanya apa jadi kalau zery dah stop ubat ni...
so ni ubat dari jarak dekat..


PAVLOVA

Now kita masuk bab desert plak...
semenjak dua menjak ni... kerap customer order Pavlova
Alhamdulillah rezeki.... ada jugak yang mintak resepi pavlova nih...
bila zery bagi... ada yang buat tak jadi...
bila depa feedback tak jadi...
otomatik zery rsa bersalah... sebab semua petua zery dah bagi...
yala...macam kita bagi resepi tipu...
padahal resepi pavlova ni zery amik dari blog2 lain...
semua sama ja bahan... xdak yang kurang...
tapi bila orang lain buat tak jadi...
apa silap depa kan....
now layan dulu pic pavlova zery...
area Penang nk order boleh ja...
rm12/1bekas ni...
wasap zery ja.. 012-535 6117





ok zery bagi resepi kat sini dulu...
nanti klau rajin zery tunjuk 100% step pavlova ni..

Resepi pavlova
Sumber: dari blogger (byk zery rujuk)

                         4 biji PUTIH telur (zery guna gred A)
1 Cawan gula kastor
   1 sudu teh vanila essen
          1 sudu besar Tepung jagung
       1 sudu besar Cuka makan
Hiasan
strawberi
anggur 
kiwi
apa-apa buah yang nak letak.. yang masam-masam lg ok...
1cawan non dairy whipped cream (nak lebih pun boleh)
Cara-cara 
 tips zery letak sekali senang nk rujuk...
- Pukul putih telur sampai fluffy 
TIPS putih telur ni makesure JANGAN  sedikit pun ada telur kuning...
kalau boleh beli telur yg segar...sbb kuning dia x mudah pecah...
fluffy plak smpai berbuih kecik-kecik... klau kita telangkup bowl tu telur x jatuh...
 JANGAN overbeat ya...pukul terlebih nnt x jadi pavlova kita...
- dah jadi macam tu... kita masuk kan gula sikit-sikit....smpai abis...
ok..masa ni la saat yang agak susah kita nak bajet bila kita patut berhenti pukul adunan ni
TIPS pukul adunan smpai bertanduk... 
bertanduk ni maksud zery bila kita angkat hand mixer kita adunan jd mcm tanduk...
tutup dulu na mixer tu.... jgn angkt terus nnt comot dapur...
tapi ramai jugak yang x pasti..tanduk tu macam mana... 
ni tips zery sendiri.... masa tgh beat... kita stop mixer smbil angkat... 
bila adunan TAK ready lagi...adunan akan jd mcm chewing gum... 
kita angkat mixer...dia pnjng jadi tak nak putus... ok masa ni letak vanila essen
kita pukul lagi smpai adunan tu bila angkat mixer dia bertanduk... erti kata lain... dia putus cepat...
klau putus lambat tanduk tu..dia mcm lembik-lembik ja..tak tajam..
pukul lagi smpai la tanduk tu putus cepat...

- dah bertanduk kan.. kita tak mau guna dah hand mixer ni...
masukan tepung jagung dengan cuka dalam adunan...
KAUP BALIK dgn SPATULA sampai sebati
jangan lama-lama sgt...

lepas tu letak adunan atas baking paper (TAK PAYAH letak minyak/butter/planta)
buat la bentuk macam mana cara sekali pun....
sebelum tu preheat oven 170degree 10 minit (macam zery lepas ja bertanduk baru preheat)

masukan pavlova kita ni di rak tengah..
zery letak api atas bawah...
turunkan suhu jadi 120 atau 150 degree.. 
setiap oven tak sama... macam oven zery kalau 120degree pvlova lmbt sgt msak..
so zery letak 150degree
bakar selama 1jam 30minit atau kurang...
 TIPS - tangan tu JANGAN gatai-gatai saja nak bukak pintu oven...
nanti pavlova runtuh...nyesal kot... biar ja dia bersauna dalam tu...
kalau nmpk agak perang turunkan suhu... nak tau masak.. 
pavlova ni rapuh.... dalam lmbut...
dah masak... JANGAN buka pintu oven... biar dia sejuk dalam tu dengan sendirinya

Masa pavlova ni tengah masak...
p la potong-potong buah... pukul non-dairy whipped cream siap-siap...
 non-dairy whipped ni just beat smpai kental... atau bertanduk jugak.. jangan over beat ya...
klau over beat... tambah whipped cream lagi.. 1/2 cawan ka...

cara hiasan senang ja... paip kan whipped cream atas pavlova... 
pastu susun buah ikut kreativiti kita...
letak dalam peti ais utk kekal segar...

INI CARA ZERY... MUNGKIN ORANG LAIN STEP DAN TIPS MEREKA BERBEZA

Terima kasih... pada yang dh cuba.. boleh la komen.. menjadi ka tak... tu blakang kira sbb kita dah usaha....
kita saling perbaiki diri...
footnote: nnt pic step by step akan di updet kemudian...
now tgh bengang dengan macaron...
3 kali dah buat x jadi-jadi lagi...
human are not perfecto  

TEMPAHAN KEK 
minggu lepas

Barbie Cake tp tema Frozen...
  
Pavlova 
32 bekas...  



 Choc moist with choc ganache and almond flakes

 Indulgence Cake.. deco simple saja

 Choc moist dengan Buttercream icing

 Choc Moist dgn edible image

 Cheesetart 100pcs...

 Indulgence..
pack kecik.. 5 bekas... 


Ok la..cukup la... nanti tempahan akan datang zery letak lagi...
insyaAllah minggu depan mcm-macam deco kek zery trima...

Assalamualaikum
kamsahamida..
saranghae



























No comments:

Post a Comment

Kepada Readers yang dikasihi...

Sudi-sudi lah komen...
InsyaAllah saya akan balas balik dan jejak blog anda
Terima kasih banyak-banyak

Sila klik Kat Sini ya