Sila Klik Sini Ya

Sunday 1 November 2015

Resepi: Biskut Famous Amos Cookies

...Assalamualaikum...

Alhamdulillah... syukur dengan segala nikmat yang Allah SWT bagi selama ni...

Ok... minggu lepas adalah minggu yang amat-amat memenatkan...
dan amat-amat full schedule zery....
minggu lepas saja hampir 9 biji kek zery buat... 
macam-macam jenis dan deco...
ada yang simple...ada yang deco sarat...
nanti zery letak segala gambar kek tu... insyaAllah kalau lapang... 

Ok la berbalik pada tajuk...
biskut Famous Amos ni dikategorikan biskut yang agak mahal...
walaupun zery tak pernah plak beli biskut ni...
aritu ada lalu tepi kiosk biskut ni...
nak beli tapi telajak jalan...
terus malas nak patah balik....
yummehhh

biskut ni zery amik dari blog terkenal... blog kak azie... 
setelah rasa biskut ni...
memang sedap dari chipcmore...sedap sangat-sangat...
adik bongsu siap request...
raya kita buat biskut ni...
insyaAllah boleh... senang ja...
nanti zery nak try beli famous amos nak compare rasa...

kalau blog kak azie buat setengah adunan saja...
adunan agak lembik ya..
zery buat 1 adunan full....
So apa lagi...
Joms....

Resepi Biskut Famous Amos


Bahan A
3/4 cawan gula kastor 
3/4 cawan gula perang
1 cawan @ 150 gram butter/mentega
1 cawan minyak jagung
1 biji telur 
1 sudu kecik garam halus
1 sudu besar susu tepung @ susu segar
1 sudu teh essen vanila

Bahan B
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cream of tar tar @ cuka
1 sudu teh soda bikarbonat

1 cawan almond nibs
2 cawan choc chip

Cara-Cara
Satukan bahan A kacau dengan whisk...
tak payah guna mixer bagai ya....
bagi sebati...
Ayak bahan B....
masukan bahan B, Almond, choc chip kedalam bahan A...
Gaul sebati..
panaskan oven 160degree
sudukan adunan atas loyang
jarakan adunan sebab biskut ni akan leper sedikit...
loyang tak perlu disapu mentaga dulu...
bakar 15-20 minit atau hingga masak...
setelah masak biar sejuk baru simpan dalam bekas kedap udara...
biskut akan sedikit lembut bila bru keluar oven...
dah sejuk baru rangup....

* kalau adunan terlalu lembik..boleh letak dalam freezer dulu...
lepas tu bru sudu kan dalam loyang... bila tgh baked... adunan yang lebih
masukan balik dalam freezer...

zery biar semalaman sebab zery adun dulu...
esok tu baru nak baked...
zery dapat dalam 130keping... mybe kecik kecik kot...


zery snap pic sebelum and selepas...
tapi pic step by step tak dak la plak...

Ni pic sebelum baked...
kalaus etengah adunan maybe sedikit lembik...
zery pnya adunan ni kental cikit... tapi still leper bila masak

 ni sebenarnya testing.... saja baked 9 keping...

 dapat 2 1/2 balang...
1 balang untuk bekal nak cuti nanti...
1 balang lagi letak dalam umah...
1/2 dah ngap....

 Ok... selamat mencuba...
ramai dah yang cuba...
zery antara yang lambat mencuba...


 
Bye

Assalamualaikum
Kamsahamida


2 comments:

  1. namapak cantikk & sedap, ni pun peberet biskut akk n ank2, akk pernah buat ....tp resepinya wo cream tartar, nnti nak cuba ikut resepi nih pulakk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak teh... kat penang epot baru ni beli famous amos... sweet sgt... nak x best macam buat sendiri..... cream of tartar2 tu x dak x pa... ganti cuka or jus lemon.... ;) memang sedap...

      Delete

Kepada Readers yang dikasihi...

Sudi-sudi lah komen...
InsyaAllah saya akan balas balik dan jejak blog anda
Terima kasih banyak-banyak

Sila klik Kat Sini ya