Sila Klik Sini Ya

Sunday, 5 March 2017

Trip Team Tepuk Ke Korea Selatan Day 0 (Part 1)

..Assalamualaikum...

Sebelum tu Zery nak mintak pada yang baca blog ni 
sedekah Al-Fatihah untuk sahabat dunia dan akhirat zery..
Ismail Izzat Isahak yang kembali kerahmatullah pada 29/12/2016...
Pemergian beliau yang tak dijangka kerana radang paru-paru...
Semoga Allah swt melimpahi rahmat buat beliau...
dan diletakkan dikalangan orang-orang yang beriman...
amin...insyaAllah...
sepatutnya trip kekorea ni beliau ikut sekali...
kami semua 5 orang... jadi tinggal 4 orang saja...
tiket flite semua dah settle...tinggal nak fly saja...
untuk tiket flite...Alhamdulillah zery dapat refund 100% untuk arwah...dari harga kami beli...
dah pulangkan kepada Family Arwah...
bukan rezeki kami nak travel sekali untuk masa hadapan...
bukan rezeki zery nak bersahabat lama dengan dia....
Damailah kamu disana wahai kekasih hati...
...AL-FATIHAH...


**********************************************************************

Trip Team Tepuk Ke KOREA SELATAN (Team Tepuk)

Day 0
(19/2/2017- Sabtu) 
 
pada 19 Feb 2017 hingga 25 Feb 2017
selama 7 Hari 6 Malam
bukan la trip bajet... sebab zery mengamalkan...
cuti-cuti alang-alang puas hati...
tapi masih lagi under bajet yang bagus...
untuk cost semua nanti zery bagitau dalam entry yang last...
ingat nak buat entry untuk direction saja...senang sikit nak cari kan...
ahli-ahli team tepuk
zery
acik
hating
tika 

kami semua dari Penang...
disebabkan tiket flite kek korea paling murah adalah dari Vietnam Airlines..
tapi dari penang ke KL kami naik malindo...
Maka kami akan transit 2 kali...
Penang ---> Kl ----> Vietnam ---> Korea Selatan - return pun sama..cuma berbeza airport dekat vietnam tu...
transit pergi Airport Hanoi
transit balik Airport Saigon (Ho Chi Min)

Kita mula hari 0... means tak jejak Korea lagi...
(18/2/2017 - Sabtu)

Kami bertolak dapr Penang Ke KL pada 18 Feb 2017..
Flight VA dari KL ke Hanoi pukul 8.40pm..
lepas check in beg zery pergi redeem pocket wifi dekat booth Travelrecommends
nanti zery share dekat mana nak dapatkan pocket wifi ni... 
Kami dari Penang ke KL pukul 9.45am naik malindo...
Pasaipa awai sangat kan... takut isu delay....
tapi kami rehat-rehat dekat tune hotel...yang ni optional...tak nak pun tak pa...
siap boleh mandi lagi... selesai solat jamak dekat tune hotel...
kami check in 6 jam saja... (rm129/6hour) booking online ja...dapat free mkn n air...
kami check in pukul 12am so smpai 6pm la boleh rehat dalam tu...

jaie hantar kami dekat airport Penang...
dia siap tapau KFC untuk makan pagi...

dalam malindo... excited...

pukul 11.00am sampai la kami dibumi KL..
punca amik malindo sebab free 30 kg beg...best kan....haha
lepas tu beli tix ERL ke KLIA2 @ LCCT...
sebab nak check in Tune Hotel...

depa dua ni baru pestime naik ERL....
kita kasi depa rasa....

tunggu beg lepas tu terus ke KLIA2...
urusan check in amik masa cikit... sebab bilik tak kemas lagi...
dalam pukul 12thari baru kami dapat masuk bilik...

 letak beg.. terus keluar... 
kami tak makan pagi n lunch lagi....
so kami singgah la Hometown Hainan Coffee ..
brunch saja rm170.00 tapi bahagi 4 orang la...
alang-alang cuti kan...

masuk bilik...semua pakat lena....
zery mandi and solat dulu... pastu lepak-lepak sat...
tak nak lena sebab takut terlajak....
semua ahli dah bangun...
terus siap-siap and check out... 
pergi ke KLIA check in beg...

ada lagi 2 jam untuk boarding...so kami lepak dekat Old Town dulu..
Ni pic pertama zery upload kt FB...
lokasi percutian masih lagi rahsia...gituuu....

lepas tu lepak-lepak kejap... tak kejap la siap beli air...
kami boarding awal... takut gate jauh....
memang jauh pun... kena naik shuttle train nak keta boarding gate...
lepas tu ada masa lagi sejam nak fly...
zery dengan acik cari surau...
nak jamak siap-siap... takut dekat vietnam nanti kalut pulak...
sebab sepatutnya flight kami 6.30...tapi di retime ke pukul 8.40pm...
so masa transit kat vietnam tu... masa jadi suntuk...
 Tepat 8.40pm terbang la kami ke bumi vietnam....
flight vietnam ni dapat 30kg dengan makan sekali....
tapi bab makan ni... kita kena email mintak muslim meal...
email awal tak pa... senang sikit nanti...
tapi flite dari KL ke vietnam semua makanan tu halal...
cuma dari veitnam ke korea tu nanti kita akan dapat makanan dulu... 
orang lain nanti jeling saja...haha
makanan dia sedap ka tak??
ermmmm ada sedap ada yang so so ja.... roti dia sedap....hiks...

 ni makanan dari KL ke Hanoi..
sedap jagak la...ikan dengan nasi...
naik boing seat 3-3

ni flite dari vietnam ke hanoi...
naik air bus... seat 3-3-3..suka flite air bus...
waktu vietnam dengan malaysia beza satu jam...
kira depa lambat 1 jam...
kami landing waktu tempatan pukul 10.45pm..
lepas tu kena pulak transfer ke terminal 2...
masa transfer tu tengok-tengok dekat scan beg penuh org cari china.....
kami kena ada dekat gate 30 minit sebelum fly...
flite pukul 11.35pm....
kurang dari sejam transit kami...dengan kena naik bas dulu sebelum ke transfer gate...
lepas tu rasa macam tak cukup masa..
zery mintak tolong sorang imigresen ni kata nak cepat...
sebab kena boarding...so dia bagi zery potong Q...
tapi masa xray beg tu... kasut kena bukak...
dah la ating and tika pakai boots winter siap-siap..
beg penuh katanya....
kalut la kami lari lepas tu ke gate VA....
separuh nafas masa beratur tu....

sambil beratur...sambil pakai kasut...
naik flite letih sangat-sangat....
makanan pun tak sempat nak snap...
tak sedap sangat...
sayur + udang + kacang kuda...menu apa la kan...
tapi syukur.... ada jugak rezeki kan....
yang penting... roti sedap...hahaha...

lepas tu dalam tu nak lena tak boleh...
ahjushi belakang zery bising... lepas tu nak turun kan kerusi sikit..
dia tolak balik.... choiii sangat.... dengan bau masam....
rasa macam tak lena ja...

dijangka sampai korea pukul 5.30am waktu sana...
masa tu macam-macam dalam fikiran....
tak percaya dah nak sampai korea...
layan crita larva dalam flite... 

Alhamdulillah...tepat pukul 5.30am flite VA mendarat dengan jayanya...
salah satu zery suka VA... semua landing smooth... sangat-sangat wow....

Perasaan jejak Bumi Korea buat pertama kali..???
akan diceritakan pada entry berikut....

bye
...Assalamualaikum...














No comments:

Post a comment

Kepada Readers yang dikasihi...

Sudi-sudi lah komen...
InsyaAllah saya akan balas balik dan jejak blog anda
Terima kasih banyak-banyak

Sila klik Kat Sini ya